Комітет освіти розглядає законопроект про медіа: трансляція

12:00, 12 февраля 2020
У порядку денному засідання Комітету п’ять питань.
Комітет освіти розглядає законопроект про медіа: трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В середу, 12 лютого, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій проводить чергове засідання.

Порядок денний:

  1. Про розгляд додаткових змін до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (реєстр. № 0898 від 29.08.2019) (друге читання).
  2. Про проект Закону про медіа (реєстр. № 2693 від 27.12.08.2019, н.д.О. Ткаченко, М. Потураєв, Є.Кравчук та інші) та альтернативний проект Закону про медіа в Україні (реєстр. № 2693-1 від 15.01.08.2020, н.д.М. Княжицький, В. В’ятрович, С.Федина та інші).
  3. Проект Закону про Митний тариф України (реєстр. № 2482 від 21.11.2019, КМУ).
  4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності музеїв закладів вищої освіти (реєстр. № 2588 від 12.12.2019, н.д.І.Констанкевич, Є.Кравчук, Т.Батенко, І.Гузь та інші).
  5. Про затвердження складу Робочої групи з підготовки комітетських слухань на тему: «Реформування вищої юридичної освіти в Україні: проблеми і перспективи».

13:12 Депутати розглядають проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності музеїв закладів вищої освіти (№2588).

Проект закону передбачає внесення змін до двох статей чинної редакції Закону України «Про вищу освіту», трьох статей Закону України «Про музеї та музейну справу», містить 2 статті та прикінцеві положення.

Пропонується включити музеї до переліку структурних підрозділів закладів вищої освіти; додати до переліку основних посад науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти посади «директор музею» та «науковий працівник музею»; замінити застарілий термін «вищий навчальний заклад» на термін «заклад вищої освіти».

Депутати підтримали законопроект №2588.


12:21 Депутати розглядають проект Закону про Митний тариф України (№2482).

Пропонується нова редакція Митного тарифу України, в основу якого покладено нову версію Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД), побудовану на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів 2017 року (ГС-2017) на рівні перших шести знаків і Комбінованої номенклатури Європейського Союзу (КН ЄС) з урахуванням зобов’язань в рамках Світової Організації Торгівлі.

Народний депутат Іван Кириленко питає, чи не буде претензій з боку інших країн. Представник уряду зазначив, що в законопроекті прописано все згідно норм міжнародних зобов'язань у СОТ.

Депутати підтримали законопроект №2482 одноголосно.


12:14 Депутати розглядають проект Закону про медіа (№2693) та альтернативний проект Закону про медіа в Україні (№ 2693-1).

Перший законопроект дозволить легше блокувати сайти, штрафувати їх, а Нацрада з телерадіомовлення перетворює в орган, який стежить за всіма медіа в Україні, включаючи онлайн і друковані.

Законопроект №2693-1 встановлює нові підходи до ліцензування та реєстрації засобів масової інформації, визначає вимоги до прозорості власності ЗМІ та фінансування, відповідні процедури перевірок, досліджень та контролю.

Окрім того законопроектом встановлюються загальні стандарти щодо поширення інформації, зловживань свободою слова і протидією агресії.

Законопроектом також передбачені вимоги щодо  захисту неповнолітніх, надання права на відповідь та право на спростування недостовірних відомостей, обмеження аудіовізуальних комерційних повідомлень,  збалансоване висвітлення думок в передачах новин, адаптація передач для осіб з вадами слуху і зору, мовні квоти, квоти для європейських аудіовізуальних творів та національного продукту, квоти для продукту незалежних виробників,  офіційні повідомлення, правила мовлення в дні трауру (скорботи, жалоби).

Депутати підтримали законопроекти №2693 та № 2693-1 одноголосно.


12:05 Депутати розглядають зміни до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (№0898).

Метою законопроекту є узгодження положень Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та їх приведення у відповідність до чинного законодавства.

Зокрема серед новацій, які пропонують у законопроекті — укладати контракт з обраним керівником державної наукової установи не більш як на п’ять років (зараз до семи років).
Обрання членів-кореспондентів Академії наук здійснювати не відкритим, а таємним голосуванням.
Пропонується включити представників ради молодих вчених до складу вченої ради наукової установи.
Гарантування посадового окладу молодшого наукового співробітника на рівні не нижче семи мінімальних заробітних плат, встановлених законом.

Депутати підтримали законопроект № 0898 одноголосно.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Комітет з питань свободи слова підтримав законопроект «Про медіа».

Також міністр культури презентував законопроект про протидію дезінформації. Ми писали про ключові тези міністра під час виступу.

У свою чергу, Національна спілка журналістів виступає категорично проти закону про протидію дезінформації, презентованого Міністерством культури. Журналісти впевнені, що документ спрямований на встановлення контролю влади над українськими медіа.

Додамо, у Києві обговорили загрози свободі слова через новий законопроект міністра культури.

Крім того, Національна спілка журналістів не підтримує закон про протидію дезінформації, який нещодавно презентувало Міністерство культури.

Разом з тим, у Верховну Раду направили «Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про медіа» №2693/П.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді