В Мін’юсті розповіли, скільки нотаріусів позбавлені свідоцтв

09:20, 18 марта 2020
Міністерство юстиції анулювало доступ до реєстрів приблизно 400 реєстраторам.
В Мін’юсті розповіли, скільки нотаріусів позбавлені свідоцтв
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Мін’юст анулював свідоцтва 12 нотаріусам. Про це повідомила заступник міністра юстиції Ольга Оніщук. За її словами, в Україні нотаріусів, які зловживають своїми повноваженнями, насправді дуже мало.

Проте, в списку нотаріусів, яких позбавили свідоцтв на нотаріальну діяльність, є декілька прізвищ людей, які обслуговували кримінальний світ протягом 10-15 років.

«Закон каже, що дії нотаріуса можуть бути оскаржені лише у судовому порядку і лише судом визнані незаконними. Міністерство юстиції ніколи не мало повноважень оцінювати законність нотаріальної дії. Саме тому ми й розпочали свою роботу з анулювання права на здійснення нотаріальної діяльності нотаріусам, які вчиняли такі незаконні реєстраційні дії, щоб у майбутньому їх попередити»,  наголосила Ольга Оніщук.

Одночасно за п’ять місяців Міністерство анулювало доступ до реєстрів приблизно 400 реєстраторам. І з них майже 100 – через застосування санкцій.

З 2 листопада 2019 року – відтоді, як комунальні підприємства, які мали право здійснювати реєстраційні дії, втратили свої повноваження, зафіксовано лише 8 випадків відвертого, грубого рейдерства у державних реєстрах.

В Мін’юсті повідомляють, що з огляду на кількість реєстраційних дій в країні (а їх сотні тисяч), промоніторити їх усі нереально. Тим більше, що управління контролю департаменту нотаріату і державної реєстрації Міністерства налічує лише 18 співробітників. Внаслідок цього Мін’юст вимушений активно працювати над технічними запобіжниками в державному реєстрі.

Близько 400 реєстраційних дій було оскаржено в жовтні громадянами та бізнесом, біля 200 – у листопаді, і близько 100 – у грудні. За січень випадків таких оскаржень було майже 50.

Міністерство припинило відмовляти в розгляді скарг із формальних ознак. Раніше це було систематичним. Наприклад, через те, що не засвідчено копії. Або через те, що в скарзі на дії державного реєстратора відсутня інформація про судовий спір.

Сьогодні відмови у розгляді скарг здебільшого відбуваються внаслідок порушення строків для подачі скарг. (Відповідно до Закону, людина може звернутися до Мін’юсту не пізніше, ніж через 60 днів з моменту, як вона дізналася або могла б дізнатися про оскарження реєстраційних дій.)

Раніше Нотаріальна палата надала рекомендації для нотаріусів щодо коронавірусу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду