Непідготовленість України до боротьби з коронавірусом має розслідувати ОГП, — нардеп

13:23, 27 марта 2020
В Раді прокоментували ситуацію навколо епідемії.
Непідготовленість України до боротьби з коронавірусом має розслідувати ОГП, — нардеп
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Офіс Генерального прокурора України вже має повне право і законні претензії на те, аби розслідувати бездіяльність попередніх міністрів, що призвела до непідготовленості у боротьбі з коронавірусом. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив народний депутат, член Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк.

Як Ви оцінюєте дії влади у боротьбі з коронавірсуом?

Попередній український Уряд, на жаль, нічого конкретного не зробив, аби наша країна гідно могла підготуватися до боротьби із поширенням коронавірусної інфекції. І Офіс Генпрокурора вже має повне право й законні претензії на те, щоб розслідувати цю непросту ситуацію і бездіяльність попередніх міністрів. Ми вже бачимо факти того, як у лютому з країни до Іспанії вивезли за заниженими цінами захисні маски. Загалом за три останніх місяці з України було вивезено майже тисячу тонн масок та респіраторів. А що бачимо натомість? Нині українцям, щоб знайти маски та засоби захисту, потрібно пройти нелегкий квест, бо в аптеках їх вже або ще немає. Така ж ситуація і з антисептиками, на жаль…

У нинішнього ж Кабміну наразі відсутня чітка система дій – це ми бачимо у постачанні тестів на виявлення коронавірусу, відсутності контроля за українцями, які тисячами повертаються на батьківщину з-за кордону. Пам’ятаємо, як «зустрічали» українців у Нових Санжарах, що поверталися з Китаю. Тоді обсервація була обов’язковою, а зараз що? Тисячі наших співгромадян спокійно повертаються з-за кордону, а як вони дотримуються домашньої самоізоляції, ніхто не контролює.

Важливо, щоб зараз уся владна верхівка працювала злагоджено, задля того аби уникнути масового поширення коронавірусної інфекції в Україні. І ще це необхідно, щоб, коли країна вийде з карантину – українська економіка продовжувала працювати, і кожен українець міг забезпечити себе та свою родину. Попереду у нас багато викликів, але ми можемо їх успішно подолати, якщо кожен виконуватиме свою роботу – якісно та професійно.

Які, на Вашу думку, ще необхідно схвалити закони, і що треба покращити у діях влади, аби ефективно боротися з коронавірусом?

Необхідно, щоб ми пом’якшили податки для бізнесу, щоб ми нарешті змінили монетарну політику і поставили не 20% по кредитах, а 3-5%, як в усьому світі. Важливо у всьому, що ми робимо, розуміти: сьогодні немає колапсу, і не повинно бути ніякої паніки.

Так, Комітет ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів напрацьовує проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту населення на період вжиття заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної інфекції». Зокрема, планується на законодавчому рівні затвердити гнучкий режим робочого часу, дистанційну роботу. У Податковому кодексі України маємо намір прописати, щоб тимчасово, на період здійснення заходів щодо карантину, звільнити від оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходи у вигляді зарплати, нараховані платнику податку відповідно до умов трудового договору.

Але все ж чи достатньо ми робимо на законодавчому рівні задля попередження росту захворюваності на коронавірус у нашій країні? Питання, мабуть, риторичне, і відповідь знайти важко, бо у такій трагічній ситуації опинилися вперше всі країни світу, і єдино правильну модель виробити буде важко. Втім, все ж можливо, передовсім опираючись на досвід інших країн. І ще важливий аспект – влада може ухвалювати сотні необхідних країні законів, але вони не матимуть жодної ваги, якщо українці не будуть їх дотримуватися…

Насамперед важливо, аби українці усвідомили важливість і необхідність проведення у нашій країні усіх профілактичних заходів. Вони мають сенс, якщо дозволять зберегти життя хоча б одного нашого співгромадянина.

Чи справляється реформована медицина з вірусом?

Медична система країни і до пандемії була у вкрай знищеному стані. Єдине, що вселяє надію – це професійність і жертовність українських медичних працівників.

Нині, в складних умовах, коли в лікарнях не вистачає найелементарнішого – захисних костюмів, масок, важливо, що до укомплектування лікарняних закладів приєднуються волонтери та небайдужі українці. Зараз важливо, щоб кожен медик відчував підтримку суспільства. Особливо в контексті того, що на Тернопільщині вже зафіксовані випадки захворювання медиків на коронавірусну інфекцію. Насамперед у цих прикрих випадках потрібно звинувачувати владу, яка й надалі бездіяльна в укомплектуванні медзакладів.

У нашій країні вже маємо хороші приклади, коли місцеві ради виділяють із власних бюджетів необхідні кошти, яких потребують люди у білих халатах, адже саме медики зараз мають необхідність у найбільшій підтримці, вдячності та мотивації, бо не кожен може погодитися йти на боротьбу із маловідомим вірусом.

Приклад Італії наводить на очевидні висновки. Там у місцевих лікарнях відчувається гостра нестача медичного персоналу. У владі кажуть: щоб упоратися з динамікою епідемії, потрібно прийняти на роботу щонайменше 2000 лікарів і 5000 медсестер та допоміжного персоналу. Уряд Італії звернувся до лікарів, які вже на пенсії, із закликом тимчасово повернутися на роботу. Також студентам-медикам, які вже пройшли спеціалізацію і мають лише захистити дипломи, дозволили працювати у лікарнях, де бракує медичного персоналу.

А тому ми на законодавчому рівні повинні працювати над підняттям престижності лікарської професії, забезпечити гідне страхування та надати соціальні гарантії від держави на майбутнє.

Лікарі для нас сьогодні – це, по суті, наші спасителі. Потрібно, щоб лікарям, медсестрам, медичному персоналу підвищили заробітні плати. І я погоджуюся зі словами міністра охорони здоров’я, що сьогодні треба вводити погодинну оплату праці для медиків. Потрібно негайно забезпечити їх усіма необхідними засобами захисту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва