Кому обмежать доступ до суду: ВР готується ухвалити зміни до КПК

13:01, 30 марта 2020
ВР може дозволити суддям обмежувати доступ в засідання на час карантину в кримінальному процесі.
Кому обмежать доступ до суду: ВР готується ухвалити зміни до КПК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада на позачерговому засіданні розгляне законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019) (реєстр № 3275 від 29.03.2020).

Документ опрацьовувався Комітетом Верховної Ради з питань економічного розвитку.

Серед інших питань законопроектом пропонується ухвалити зміни до КПК, а саме до статті 27, згідно з якою кримінальне провадження в судах усіх інстанцій здійснюється відкрито.

Депутати пропонують доповнити частину другу вищезазначеної норми наступною фразою :

«Слідчий суддя, суд може прийняти рішення про обмеження доступу осіб, які не є учасниками судового процесу, в судове засідання під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», якщо участь в судовому засіданні становитиме загрозу життю чи здоров’ю особи».

Крім того, автори законопроекту № 3275 хочуть тимчасово встановити особливості судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях, та розгляду окремих питань під час судового провадження.

А саме : у разі неможливості визначити слідчого суддю у відповідному суді, (крім Вищого антикорупційного суду) місцевий суд вносить вмотивоване подання про передачу клопотання, яке має розглядатися слідчим суддею, для розгляду до іншого суду в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції або до суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.

За словами Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського, цей законопроект містить частину норм, які перетинаються з нормами проекту Закону України «Про внесення зміни до розділу XI «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID‑19)» (реєстр. № 3276 від 29.03.2020).

Тому можливо питання внесення змін до КПК доведеться доопрацьовувати.

Між тим вже сьогодні поліція перешкоджає роботі ЗМІ в умовах карантину

Раніше «Судово-юридична газета»  розповідала, що суди масово відмовляють у притягненні порушників карантину до відповідальності.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду