Дотація роботодавцям та компенсація витрат: як депутати пропонують підвищити соціальне забезпечення молоді

19:30, 13 апреля 2020
Законопроектом встановлюється дотація роботодавцям для працевлаштування безробітних молодих громадян.
Дотація роботодавцям та компенсація витрат: як депутати пропонують підвищити соціальне забезпечення молоді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати Наталія Королевська та Юрій Солод зареєстрували у Верховній Раді законопроект №3231-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного рівня соціального захисту та встановлення справедливих соціальних гарантій для молодих громадян, у тому числі талановитої молоді та молоді з інвалідністю».

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект підготовлено з метою підвищення соціального забезпечення молоді та запровадження стимулів для забезпечення зайнятості та вирішення житлових проблем молоді.

Що пропонується законопроектом

Законопроектом вносяться зміни до Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні». Зокрема пропонується, що органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування за результатами відкритого конкурсу можуть встановлювати разом із заінтересованими міністерствами, науковими товариствами та творчими спілками, молодіжними фондами спеціальні стипендії для талановитої молоді, найобдарованіших студентів закладів вищої освіти і передбачати виділення коштів на їхнє стажування у провідних вітчизняних наукових установах і за кордоном. 

Документом встановлюється, що Держава, враховуючи вартість прожиткового мінімуму, підвищує розміри допомоги сім’ям на неповнолітніх дітей, стипендій (академічних стипендій, соціальних стипендій та інших видів стипендій) та інших видів матеріального забезпечення молоді, яка отримує професійну (професійно-технічну), фахову передвищу, вищу освіту у відповідних закладах освіти.

Додатково зазначається, що розмір академічної та соціальної стипендій, порядок їх призначення і виплати встановлюються Кабінетом Міністрів України. При цьому розмір:

  1. мінімальної академічної стипендії не може бути меншим прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць;
  2. мінімальної соціальної стипендії не може бути меншим 150% прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

Також вносяться зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Зокрема встановлюється дотація роботодавцю для працевлаштування безробітних молодих громадян (молоді).

Фондом може надаватися дотація роботодавцям для працевлаштування безробітних молодих громадян (молоді), у тому числі на перше робоче місце, для компенсації витрат на перепідготовку або підвищення кваліфікації, фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, компенсація витрат на заробітну плату таких осіб, прийнятих за направленням Державної служби зайнятості молодих громадян (молоді) віком до 27 років включно.

Можливості та обсяги надання дотацій визначаються правлінням Фонду відповідно до законодавства, виходячи з фінансового стану Фонду. Порядок надання роботодавцю дотації для працевлаштування безробітних молодих громадян (молоді), у тому числі на перше робоче місце, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері праці, трудових відносин та зайнятості населення, за погодженням з правлінням Фонду.

З метою запобігання відтоку обдарованої молоді за кордон, стимулювання працевлаштування молоді на перше робоче місце та підвищення конкурентоспроможності молоді законопроектом вносяться зміни до Закону України «Про зайнятість населення».

Зокрема встановлюється, що у разі залучення до роботи на умовах стажування осіб, зазначених у абзаці першому частини першої цієї статті (молодь віком до 27 років включно, або старше, у разі продовження навчання у вищих навчальних закладах), з числа зареєстрованих безробітних за направленням територіального органу Державної служби зайнятості роботодавцю щомісяця, протягом строку дії договору про стажування випускника, компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який він сплачений.

Також роботодавцю, який за направленням територіального органу Державної служби зайнятості працевлаштовує зареєстрованих безробітних з числа осіб, зазначених у абзаці першому частини першої цієї статті, строком не менше ніж на два роки, компенсуються витрати на перепідготовку або підвищення кваліфікації таких осіб. Сума компенсації встановлюється в межах вартості навчання з перепідготовки та підвищення кваліфікації, але не може перевищувати п’ятикратний розмір мінімальної заробітної плати, установлений законом на дату здійснення роботодавцем такої оплати.

Крім того, законопроектом встановлюється, що роботодавцю, який працевлаштовує молодь з інвалідністю, та яким надано статус безробітного, за направленням територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, строком не менше ніж на два роки щомісяця компенсуються фактичні витрати на оплату праці (але не вище середнього рівня заробітної плати, що склався у відповідному регіоні за минулий місяць) за відповідну особу.

Раніше ми повідомляли, як народні обранці хочуть посилити рівень соціального захисту людей похилого віку під час карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області