Верховний Суд виніс рішення у позові «Нафтогазу»

18:28, 27 апреля 2020
Справа стосувалася виплати пені.
Верховний Суд виніс рішення у позові «Нафтогазу»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду розглянув  касаційну скаргу за позовом акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» до міського комунального підприємства «Херсонтеплоенерго» зі справи № 923/639/19 про стягнення 193, 174 тис. грн.

Обаставини справи

Представники «Нафтогазу» звернулися до господарського суду Херсонської області з позовом до «Херсонтеплоенерго» про стягнення 193 174,30 грн. (з них: 126 918,43 грн. пеня, 17 134,13 грн. - 3% річних, 49 121,74 грн. інфляційні втрати), у зв`язку з неналежним виконанням відповідачем умов договору постачання природного газу в частині оплати вартості поставленого товару.

Рішенням господарського суду Херсонської області від 17.10.2019 у позовні вимоги задоволено: стягнуто з підприємства на користь «Нафтогазу»  63 459,22 грн. пені, 17 134,13 гр. — 3% річних, 49 121,74 грн. інфляційних втрат та 2897,61грн. та витрат зі сплати судового збору.

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 14.01.2020 апеляційну скаргу позивача залишено без задоволення, рішення  господарського суду Херсонської області від 17.10.2019  зі справи № 923/639/19  змінено, викладено пункт 1 резолютивної частини рішення у такій редакції: «Позов задовольнити частково»  та доповнено резолютивну частину рішення пунктом 3 наступного змісту: «У задоволенні позову в частині стягнення 63 459,22  грн. пені відмовити».

Ухвалені місцевим та апеляційним господарськими судами судові рішення зі справи в частині вимоги щодо стягнення пені мотивовані обґрунтованістю позовних вимог у зазначеній частині, водночас суди, врахувавши те, що: відповідач за наслідками своєї господарської діяльності протягом останніх трьох з половиною  років є збитковим;  основним видом діяльності відповідача є надання послуг з  постачання теплової енергії; найбільшу та переважну частину з споживачів послуг відповідача складає населення, заборгованість якого станом на 01.09.2019 становила близько 95 млн. грн.; відшкодування витрат відповідача від надання послуг у значній мірі здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету (з компенсації пільг та субсидій); заборгованість з оплати товару позивача, у зв`язку з наявністю якої нарахована заявлена до стягнення пеня, повністю погашена відповідачем станом на 01.01.2018;  беручи до уваги відсутність доказів, які свідчили б про погіршення фінансового стану, ускладнення в господарській діяльності чи завдання позивачу збитків саме в результаті порушення відповідачем  строків виконання зобов`язання за Договором, - дійшли висновку про можливість зменшення належної до стягнення суми пені до  63 459,22 грн. (на 50%).

«Нафтогаз», посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, просить суд касаційної інстанції судові рішення попередніх інстанцій зі справи  скасувати в частині відмови у стягненні пені та ухвалити в цій частині нове рішення про задоволення позову в повному обсязі.

«Нафтогаз» мотивував касаційну скаргу тим, що судами попередніх інстанцій при зменшенні суми пені не враховано інтереси сторін, які беруть участь у зобов`язанні; не надано належної правової оцінки доказам, наданим сторонам в обґрунтування своїх позицій; не встановлено інших обставин, які дають право суду на зменшення пені; не з`ясовано, чи є даний випадок винятковим.

Висновки за результатами розгляду касаційної скарги

Звертаючись з касаційною скаргою, позивач не довів неправильного застосування судом апеляційної інстанції (яким змінено рішення суду першої інстанції) норм матеріального і процесуального права як необхідної передумови для скасування прийнятого судового рішення зі справи.

За таких обставин судді вирішили касаційну скаргу «Нафтогазу» залишити без задоволення, а постанову суду апеляційної інстанції, якою змінено рішення місцевого господарського суду в її резолютивній частині — залишити без змін як таку, що відповідає вимогам норм матеріального та процесуального права.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як ККС ВС застосовує доктрину ЄСПЛ «плід отруйного дерева».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва