Президент вирішив змінити правила військового обліку та подав законопроект

12:28, 29 мая 2020
Як зміниться військовий облік: драконівські штрафи, армія резервістів, перейменування військкоматів та персональні дані в них.
Президент вирішив змінити правила військового обліку та подав законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент подав в Раду та визначив як невідкладний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку" (реєстр. № 3553 від 28.05.2020).

Головним Комітетом для нього визначений Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Документ вже направлено на розгляд Комітету.

В загальних рисах законопроект передбачає:

  • реформування місцевих органів військового управління шляхом створення на базі військових комісаріатів, відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • удосконалення порядку здійснення військового обліку призовників, військовозобов'язаних, у тому числі запровадження військового обліку резервістів;
  • актуалізації організаційно-правових засад функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів;
  • запровадження нового виду військової служби – військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;
  • удосконалення засад адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Які саме зміни вносяться

Нарешті із законодавства зникає такий радянський рудимент як «військові комісаріати». Їх замінять територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Проте звання військового комісара залишається.

Забезпечення діяльності терцентрів покладуть на Кабмін.

У трудових відносинах

При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний буде подавати відповідний військово-обліковий документ.

Адміністративна відповідальність

Цілком конкретний перелік порушень, зазначений в статті 210 КУпАП замінюється на загальну фразу «порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку».

За ці порушення встановлюються нові штрафи в розмірі від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, замість існуючих від п’яти до семі.

Повторне порушення вже буде коштувати від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Аналогічні покарання передбачені за умисне зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів.

Збільшуються штрафи за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію :

  • від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • За повторне порушення накладуть штраф на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно, виключаються із Кодексу ряд норм, за порушення яких накладалися штрафи. Але всі ці порушення охоплюються змістом статті 210 КУпАП.

Для того, щоб накласти такий штраф, пропонується дозволити поліції доставляти порушника в територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Сьогодні у кодексі такого права поліції немає, проте воно існує в іншому Законі "Про військовий обов'язок і військову службу". Згідно йому поліція зобов'язана за зверненнями військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, проводити розшук, затримання і доставку до військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов'язку, а також надсилати у двотижневий строк до військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, відомості про випадки виявлення громадян, які не перебувають, проте повинні перебувати на військовому обліку. Наведені положення із вищезазначеного Закону виключать.

Зазнає змін і кримінальний кодекс

Стаття 336 «Ухилення від призову за мобілізацією» замінюється на «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період» і буде каратися позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Ухилення військовозобов'язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаром (сьогодні таке попередження робить військовий комісаріат), потягне штраф від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

Ухилення військовозобов'язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів буде покарано я штрафом від п'ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

Що буде знати про Вас військкомат

Органи реєстрації актів цивільного стану зобов'яжуть в семиденний строк надавати територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки відомості про події та дії, які нерозривно пов'язані з призовником, військовозобов'язаним, резервістом, його батьками та членами сім'ї (дружина (чоловік), діти) та підлягають обов'язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян (відомості про народження фізичної особи, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть).

А от керівники закладів охорони здоров'я будуть зобов'язані у триденний строк повідомити територіальні центри комплектування та соціальної підтримки про громадян призовного віку, які перебувають на стаціонарному лікуванні, лише під час проведення призову на строкову військову службу. (сьогодні зобов'язані повідомляти у будь – якому випадку).

Але основною метою законопроекту є запровадження військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Рішення про їх призов та мобілізацію буде ухвалювати особисто Президент.  Він також отримає право приймати рішення про доукомплектування будь-яких  військових частин.   Призов резервістів не може перевищувати 6 місяців.

Резервісти отримають пільги по сплаті ЄСВ, а  також податків на час військової служби.

Раніше Комітет рекомендував Раді розглянути зміни до законодавства про профспілки.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду