У Верховній Раді налаштовані остаточно запровадити інститут кримінальних проступків

15:18, 10 июня 2020
Правоохоронні органи за тиждень до впровадження даного інституту мають підтвердити свою готовність працювати за новими правилами.
У Верховній Раді налаштовані остаточно запровадити інститут кримінальних проступків
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності 10 червня затвердив останні косметичні зміни до українського законодавства з метою остаточного запровадження інституту кримінальних проступків. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (реєстр. № 3314) рекомендований Верховній Раді до прийняття у другому читанні та в цілому.

Голова Комітету Денис Монастирський нагадав, що це питання знаходиться під контролем Верховної Ради, і тому треба докласти максимум зусиль, аби не зірвати законодавчо встановлений строк щодо «запуску» нового інституту.

Очолював робочу групу Комітету з опрацювання правок до другого читання заступник голови Комітету Григорій Мамка.

Він повідомив, що 22 листопада 2018 року український парламент з ухваленням закону № 2617-VIII вперше ввів поняття кримінального проступку. Попередньо запровадження цього інституту планувалося з 1 січня 2020 року, проте виявилося неузгодженим інше законодавство, і термін перенесли на півроку.

«Нинішній законопроект носить по суті технічний характер. До другого читання маємо 170 сторінок порівняльних таблиць – це зміни до 125 законодавчих актів, проте більшість з них мають редакційний характер. Зокрема, термін «злочин» міняється на термін «кримінальне правопорушення», термін «злочин невеликої тяжкості» на «проступок», а «злочин середньої тяжкості» на «нетяжкий злочин», що вже відповідатиме термінології, яка вживається у законодавстві про кримінальну відповідальність», - розповів голова робочої групи.

Крім того, передбачено у складі правоохоронних органів створити нові підрозділи дізнавачів, які, власне, і будуть займатися розслідуванням кримінальних проступків. Відповідно, працівник такого підрозділу матиме назву «слідчий-дізнавач».

Народним депутатам видалося за доцільне також видалення із Кримінального Кодексу України статті 130 «Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння…» і залишення згадки про це правопорушення лише у Кодексі України про адміністративні правопорушення.

Щодо термінів досудового розслідування кримінальних проступків, то вони триватимуть від 72 годин до двох місяців, але остання як виняток у разі призначення судово-психіатричної експертизи.

«Таким чином, із прийняттям інституту кримінальних проступків у слідчих з’явиться більше часу для розслідування більш складних злочинів», — вважає Григорій Мамка.

Він також повідомив, що до складу робочої групи були залучені представники правоохоронних органів та Офісу генерального прокурора, і ті запевнили, що вже у тестовому режимі приміряються до роботи за новими правилами, зокрема, пробують вносити повідомлення про кримінальні проступки до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Голова комітету Денис Монастирський вніс пропозицію, підтриману колегами, щоб за тиждень до кінця червня провести комітетські слухання з метою перевірки остаточної готовності правоохоронних органів до запровадження інституту кримінальних проступків і щоб з 1 липня система почала діяти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва