Пазли земельної реформи: яка складається картина

15:05, 17 июня 2020
Парламент продовжує втілювати в життя ідеї реформаторів.
Пазли земельної реформи: яка складається картина
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Після розв’язання Верховною Радою питання щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, вона продовжує приділяти земельній реформі серйозну увагу.

Як вже пояснював «Судово-юридичній газеті» голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський, в земельній реформі, яку задумала монобільшість, ухвалений закон про обіг земель регулює тільки базові речі, а інші відносини, пов’язані із земельною реформою, доповнюватиме та розвиватиме ціла низка таких супроводжувальних законопроектів.

«Зокрема, законопроект 2194, який вже пройшов перше читання, – це 330 сторінок. Він присвячений дерегулюванню, розвитку інституту переважного права, передачі місцевим громадам повноважень щодо розпорядження державними землями. Законопроект 2195 – про електронні аукціони як інструмент розпорядження землями. Законопроект 2280 – про просторове планування. Крім того, ще є окремі законопроекти, пов’язані із державною підтримкою малого та середнього сільськогосподарського товаровиробника, з впровадженням антирейдерських заходів, щодо питань консолідації ділянок на полі тощо», - пояснював він.

17 червня 2020 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому черговий документ із зазначеної групи – законопроект № 2280 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель».

Це порівняно невеликий за обсягом законодавчий акт, який, проте, врегульовує питання встановлення меж громад, конкретизує питання комплексного просторового планування територій громад, а також інших питань, пов’язаних із розробкою та затвердженням містобудівної документації та документації із землеустрою.

Зокрема, громади зможуть утворювати власні органи містобудування та архітектури та встановлювати містобудівні умови та обмеження на всій території громади. Вони також самостійно розроблятимуть комплексні плани просторового розвитку територій громади.

Для конкретного громадянина, власника земельної ділянки, розширюються можливості самостійного визначення цільового призначення власної ділянки, а при її зміні не потрібно буде розробляти новий проект землеустрою. Громадянин, який тільки бажає безоплатно приватизувати земельну ділянку або отримати в користування земельну ділянку державної або комунальної власності, в електронному вигляді через Публічну кадастрову карту зможе подати заявку до компетентного органу.

Але перед зверненням треба, щоб на території громади була вільною конкретна ділянка з координатами, нагадують автори закону. А щоб було зрозуміло, які ділянки вільні, продовжується робота щодо внесення даних про всі землі, наявні в Україні, в Держгеокадастр.

Законодавець, до речі, надав достатньо часу для закріплення на практиці встановлених норм. Зокрема, Закон набирає чинності тільки через один рік з дня його опублікування. Крім того, сільські, селищні, міські ради мають до 1 січня 2025 року внести до Державного земельного кадастру відомості про функціональні зони своїх територій, межі територій історико-культурних пам’яток, обмеження у використанні земель у сфері забудови. Через це містобудівна документація на місцевому рівні, затверджена до набрання чинності ухваленим Законом, зберігає чинність до 1 січня 2025 року.

17 червня також відбудеться засідання Комітету з питань аграрної та земельної політики, який розгляне основні положення перед другим читанням ще одного важливого «земельного» законопроекту – «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (реєстр. № 2194 від 01.10.2019).

«Це вже 330 сторінок. Він присвячений дерегулюванню, розвитку інституту переважного права, передачі місцевим громадам повноважень щодо розпорядження державними землями. Донині землею розпоряджався Держгеокадастр. Тепер законопроектом № 2194 із пакету земельної реформи пропонується змінити орган розпорядження. Розпоряджатися землями буде громада», - зазначив Микола Сольський.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси