НБУ виступив проти ідеї депутатів надати Укрпошті функції банку

20:00, 2 июля 2020
Комітет рекомендував законопроєкт до другого читання, НБУ закликає його не ухвалювати.
НБУ виступив проти ідеї депутатів надати Укрпошті функції банку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт № 2788-д, яким «Укрпошта» перетворюється на поштовий квазібанк. 

Про таке рішення повідомив у своєму телеграм-каналі голова Комітету Данило Гетманцев.

Якщо Закон ухвалять у другому читанні, національний оператор поштового зв’язку (мабуть, мається на увазі «Укрпошта») отримає можливість конкурувати з банками через право ведення поштових рахунків. При цьому регулятором вищезазначених процесів стане НБУ.

Через поштові рахунки можливо буде перераховувати, в тому числі, пенсії, соціальні виплати та зарплати.

Крім того, в законопроекті фігурує термін «поштовий вклад». Його хочуть запровадити в Цивільний кодекс. Поштові вклади прирівнюються до банківських вкладів.

Кошти, залучені на поштові рахунки на визначений договором поштового вкладу строк, можуть на такий само строк розміщуватись національним оператором поштового зв’язку у будь-яких банках України у порядку, встановленому Національним банком України.

Одночасно Укрпошта набуває статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Національний оператор поштового зв’язку буде зобов’язаний зберігати професійну таємницю.

Національний оператор отримає такі права:

- надання окремих фінансових послуг, в тому числі відкриття та обслуговування поштових рахунків;

- здійснення валютообмінних операцій;

- залучення поштових вкладів (депозитів) від фізичних та юридичних осіб;

- проводити емісію електронних платіжних засобів для обслуговування поштових рахунків;

- здійснювати діяльність кредитного посередника;

 - здійснювати діяльність щодо інкасації коштів та перевезення валютних цінностей.

Втім, від такої ідеї не всі у захваті. Щойно стало відомо про реакцію НБУ на рішення Комітету. Нацбанк закликав народних обранців не ухвалювати цей законопроєкт.

“Національний банк не підтримує ухвалення зазначеного законопроєкту. Ми вважаємо, що “Укрпошта” має бути залучена до надання фінансових послуг громадянам. Але не у передбачений законопроєктом спосіб”, - з’явилося повідомлення на офіційній сторінці НБУ в соцмережі. Також в НБУ додали, що перетворення «Укрпошти» в банк – небезпечна ідея. Вона красива лише на папері, але на практиці – надто ризикова. До того ж і витратна для держави.

Що саме не догодило НБУ.

В НБУ вважають, що законопроєкт небезпечний, адже «Укрпошті» буде надано право залучати депозити у населення з вибірковим виконанням банківських правил та нормативів та без необхідності отримувати ліцензію та неконтрольованість з боку регулятора. Тобто на власний розсуд розпоряджатися грошима громадян. Повернення ж вкладів не є гарантованим. Норма про участь «Укрпошти» у Фонді гарантування вкладів є декларативною. Реалізувати її на практиці буде неможливо.

Причина проста: пошта не може бути виведена з ринку у разі невиконання своїх зобов’язань перед вкладниками. Відповідно й Фонд не зможе виплачувати кошти вкладникам. Для подолання можливих фінансових негараздів пошти потрібно буде залучати кошти з держбюджету.

На думку банкирів, розширення статусу «Укрпошти» – це крок до збільшення монополїі держави у фінсекторі, а не крок до конкуренції. До цієї дискусії має втрутитися власник державних банків - Уряд - та сказати, чи потрібен Україні п’ятий державний банк.

Крім того, у світовому досвіді запропонований підхід – модель позавчорашнього дня.

Натомість в самій “Укрпошті” так не вважають. Гендиректор “Укрпошти” Ігор Смілянський назвав недостовірними аргументи НБУ проти законопроєктів про розширення фінпослуг “Укрпошти”.

За його словами громадяни отримають базові фінансові послуги – зможуть відкривати депозити, щоб зберігати гроші, оплачувати карткою комунальні та інші послуги, отримувати пенсію, соцдопомогу, зарплату, торговельну виручку, а також зможуть приєднатися до ринку онлайн-торгівлі.

У пояснювальній записці до законопроєкту повідомляється про недостатню зону покриття банків України, лише 6% території країни покрито зоною обслуговування банків.

За словами Смілянського, завдяки прийняттю проєкту закону 100% українців зможуть відкривати рахунки. Також, за його словами, знизяться витрати бюджету на 2 млрд грн на рік.

Раніше скандально відома нардепка запропонувала внести зміни в Цивільний кодекс та приватизувати майно профспілок.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки