Поправка 94: в ухваленому законі завуальовано амністували капітали заможних людей

17:57, 15 июля 2020
Ексголова податкового комітету ВР Ніна Южаніна пояснила заховану у законопроекті 2524 несправедливість.
Поправка 94: в ухваленому законі завуальовано амністували капітали заможних людей
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В ухваленому вчора Верховною Радою вцілому законопроекті «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» (реєстр. № 2524) насправді йдеться не тільки про ФОПів та їхні стосунки із податковою службою. Авторам вдалося завуальовано провести норми, які зберігають капітали і так заможних людей, та позбавляють державний бюджет значних надходжень. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці заявила ексголова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики у парламенті минулого скликання, народний депутат у парламенті нинішнього складу Ніна Южаніна.

«Конкретно йдеться про поправку 94, яка, до речі, була включена до порівняльної таблиці уже постфактум — після всіх можливих обговорень зі спеціалістами. Уявіть собі: в останній момент голова комітету (Г) або хтось інший вирішив перекреслити всі майбутні надходження, які мала б отримати держава після набрання чинності певних норм щодо деофшоризації, в тому числі щодо оподаткування доходів контрольованих іноземних компаній.

Так, доходи фізичних осіб, які будуть отримані у 2020 та 2021 роках при ліквідації іноземних компаній, власниками яких є резиденти — громадяни України, звільнили від оподаткування ПДФО. Така собі амністія капіталу під 0% для людей, що мають великі доходи і володіють іноземними компаніями, через які виводять гроші з України, знекровлюючи її економіку. Такі мільярдні доходи ніколи не будуть оподатковані і не повернуться в Україну», - зазначає політик.

Водночас, звертає увагу Ніна Южаніна, інші 99% громадян України, які мають заощадження, набуті в різний спосіб впродовж усіх років незалежності, «слуги народу» обіцяють звільнити від декларування активів на суму до 400 тис. грн. А до активів, що перевищують цю суму, запропонують одноразове декларування, яке ще називають податковою амністією, під 18% ПДФО. Зменшеною ця ставка може бути лише в разі, якщо такі громадяни придбають боргові державні цінні папери або покладуть ці кошти на депозит в український банк.

Ексголова податкового комітету ВР робить висновок, що різний підхід до оподаткування різних категорій громадян є цинічним, і взагалі, як норма щодо повної амністії великих капіталів може бути прийнята в Україні, коли МВФ проти легалізації доходів менш ніж за базовою ставкою ПДФО!

Ніна Южаніна вважає, що виправити ситуацію, яку створило ухвалення законопроекту, можна лише таким чином:

  • або накладення Президентом України вето на законопроект № 2524 в цій частині;
  • або подання до парламенту проекту закону про одноразове декларування, який би дав можливість усім громадянам, які мають активи, накопичені як в Україні, так і за кордоном, також легалізувати їх зі сплатою ПДФО за ставкою 0%.

«Також звертаюся до НАБУ з проханням оцінити збитки, які будуть завдані державі через те, що зазначену норму не вдалося відхилити», - підсумовує парламентарій.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді