Адвокати та юридичні особи будуть листуватися з судами через офіційну електронну пошту

13:27, 20 июля 2020
Для юридичних осіб, адвокатів планується впровадити процедуру реєстрації офіційної електронної адреси, яка використовуватиметься при листуванні з судами і державними органами.
Адвокати та юридичні особи будуть листуватися з судами через офіційну електронну пошту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді нарешті зацікавилися питанням впровадження офіційних електронних адрес.

Нагадаємо, що у судах залишається відкритим питання стосовно неможливості здійснення поштових відправлень через відсутність коштів. Це питання стоїть досить гостро вже кілька місяців, і судам доводиться переносити засідання через неможливість належним чином повідомити учасників процесу.

Дещо вирішити проблему могло б присвоєння певним категоріям осіб офіційних електронних адрес.

Так, 16 липня в парламенті зареєстровано два законопроекти:

  • Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства, Цивільного кодексу України) для забезпечення використання офіційної електронної адреси № 3860 від 16.07.2020
  • Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо присвоєння та використання офіційної електронної адреси № 3861 від 16.07.2020 

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації  Олександр Федієнко прокоментував майбутні нововведення.

«З ранку до мене зателефонували журналісти та запитали про ЗП щодо присвоєння та використання офіційної електронної адреси.

Враховуючи те, що телефоном складно передати основні меседжі, вирішив зробити інформаційне повідомлення.

Мова йде про #ЗП3861 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо присвоєння та використання офіційної електронної адреси, та #ЗП3860 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного кодексу України) для забезпечення використання офіційної електронної адреси.

Законопроекти вносять зміни до ряду законодавчих актів України з метою запровадження офіційної електронної адреси для юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, адвокатів, арбітражних керуючих та інших осіб, а також за бажанням фізичних осіб, яка буде використовуватись для офіційного листування.

Законопроекти направлені на створення зручних сучасних умов для комунікації шляхом обміну інформацією з використанням офіційних електронних адрес. Запропоновані зміни мають за мету спрощення ділового спілкування між фізичними особами та суб’єктами владних повноважень, іншими державними органами, судами тощо.

Тобто пропонується для юридичних осіб, самозайнятих осіб, інших суб'єктів правовідносин впровадити процедуру реєстрації офіційної електронної адреси, яка використовуватиметься у діловому спілкуванні, листуванні з судами, державними органами тощо.

Передбачається поетапність переходу комунікацій в електронному вигляді, але, якщо офіційна електронна адреса не зареєстрована і відсутня в ЄДР, зберігається форма направлення листів поштою.

Щодо фізичних осіб також запропоновано впровадження такого поняття і можливість використання офіційної електронної адреси, яка присвоюватиметься громадянам при отриманні паспорта, зміні даних в паспорті, але фізичні особи отримуватимуть офіційну електронну адресу тільки за бажанням.

З часом, коли будуть впроваджені офіційні верифіковані електронні адреси для юридичних осіб, прискориться комунікація, буде відбуватись значна економія коштів на відправку офіційних листів, кілька хвилин і адресат отримав лист.
Підтвердження отримання передбачено, але механізми будуть вже врегульовані підзаконними документами.

Законопроектами вносяться зміни в:

  • Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»
  • Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»
    Під час оформлення паспорта громадянина України вперше особі автоматично (або за бажанням) присвоюється офіційна електронна адреса та забезпечується доступ до такої адреси.

У випадках, передбачених законом, направлення листів та/або повідомлення особі вважається належним чином надісланим та врученим, якщо такий лист та/або повідомлення надіслано на його офіційну електронну адресу та є електронне підтвердження про дату та час його направлення.

Сповіщення про направлення листів та/або повідомлення на офіційну електронну адресу може бути отримано особою, у тому числі, з використанням засобів Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Дуже важливо розуміти, що це внесення відповідної термінології, якої станом на сьогодні не існує в чинному законодавстві.

  • Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»
  • Закон України «Про виконавче провадження»
  • Господарський процесуальний кодекс України
  • Цивільний кодекс України
  • Кодекс адміністративного судочинства України

Окремо додам, що до тих пір поки ЗП не пройде перше читання, це навіть не об'єкт для дискутування, це для критиків.

Більш того, колеги можуть зареєструвати альтернативні, які надалі можуть бути об'єднані, щоб на виході ми мали доопрацьований документ для голосування у першому читанні.

Роботи ще багато, дебатів також, тому будемо працювати далі», - зазначив він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва