За продаж ліків без рецептів хочуть збільшити штраф: Кабмін розгляне законопроект

13:45, 29 июля 2020
У Кабміні розглянуть посилення відповідальності суб’єктів господарювання на фармацевтичному ринку України.
За продаж ліків без рецептів хочуть збільшити штраф: Кабмін розгляне законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 29 липня, Кабмін планує розглянути законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення». Документом передбачається посилення санкцій за правопорушення? передбачені у статтях 42-4, 167, 168-1 ,188-10  Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Законопроект розроблений Держлікслужбою спільно з Міністерством охорони здоров’я, має на меті підвищити ефективність заходів державного контролю та посилення відповідальності суб’єктів господарювання на фармацевтичному ринку України за:

1. Відпуск неякісних  лікарських засобів, що не відповідають вимогам державних стандартів.

2. Продаж лікарських засобів без рецепту лікаря (у заборонених законодавством випадках).

3. Недотримання умов зберігання лікарських засобів.

4. Невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів.

«Передбачені  статтями 42-4, 167, 168-1, 188-10  Кодексу України про адміністративні правопорушення санкції наразі не діють, оскільки на сьогодні розмір штрафних санкцій є невідповідним у порівнянні з об’ємами випущеної в обіг неякісної продукції, та значно нижчим, ніж в інших сферах господарської діяльності»,- йдеться у пояснювальній записці.

Що пропонується законопроектом

Законопроектом пропонується встановити, що продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках, - тягне за собою накладання штрафу від 1700 до 8500 грн. За повторне правопорушення пропонується карати штрафом від 8500 до 11900 грн.  

Слід зазначити,  що наразі  штраф за відповідне правопорушення становить від 102 до 425 гривень.

Також встановлюється, що введення в обіг (випуск на ринок України, в тому числі з ремонту) або реалізація продукції (крім харчових продуктів), яка не відповідає вимогам стандартів, норм, правил і зразків (еталонів) щодо безпечності, якості, комплектності та упаковки (за винятком випадків, передбачених законодавством України), - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян - власників підприємств чи уповноважених ними осіб від 5100 грн до 13600 грн.

Виконання робіт, надання послуг громадянам-споживачам, що не відповідають вимогам стандартів, норм і правил, тягне за собою накладання штрафу на посадових осіб, громадян, які займаються підприємницькою діяльністю, від  1700 до 8500 гривень.

Окрім цього, невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів, щодо усунення порушень законодавства про лікарські засоби або створення перешкод для їх діяльності тягне за собою накладання штрафу від 3400 до 8500 гривень.

Автори пишуть, що посилення санкцій за правопорушення буде сприяти забезпеченню подальшої гармонізації національної нормативно-правової бази у сфері обігу лікарських засобів із міжнародним та європейським законодавством; створенню належних умов для ведення підприємницької діяльності на фармацевтичному ринку України, що позитивно вплине на процеси детінізації економіки у цій сфері; випуску в обіг лікарських засобів, які відповідають встановленим вимогам; дотриманню законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів; забезпеченню населення України якісними, безпечними та ефективними лікарськими засобами.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада зробила крок до електронного продажу ліків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва