У Верховній Раді пропонують встановити мінімальний розмір допомоги на дітей одиноким матерям

17:34, 5 августа 2020
Законопроект розроблено з метою покращення соціального становища дітей та підтримки виховання дітей у сімейному середовищі.
У Верховній Раді пропонують встановити мінімальний розмір допомоги на дітей одиноким матерям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді народний депутат від партії «Слуга народу» Любов Шпак зареєструвала законопроект № 3945 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей».

Законопроект розроблено з метою покращення соціального становища дітей та підтримки виховання дітей у сімейному середовищі.

Так, автор пояснює, що 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»  (№ 911-VIII від 24 грудня 2012 року).

Цим Законом скасовано мінімальний розмір допомоги на дітей одиноким матерям та мінімальний розмір тимчасової державної допомоги дитині, місце проживання чи перебування батьків якої невідоме або батьки якої ухиляються від сплати аліментів. Зазначені мінімальні розміри було встановлено у сумі 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Таким чином, переважна більшість одиноких матерів позбавлена державної допомоги, яка і так забезпечувала лише умови для виживання дитини. Водночас, через запізніле прийняття відповідних підзаконних актів у січні 2016 року взагалі була припинена виплата допомоги всім одиноким матерям.

«Вищезазначені законодавчі зміни неминуче призведуть до суттєвого погіршення соціального становище сімей з дітьми, особливо в умовах зростання вартості комунальних послуг, і може призвести до непередбачуваних наслідків»,- йдеться у пояснювальній записці.

Тож, законопроектом пропонується доповнити  статтю 181 Сімейного кодексу України нормою щодо встановлення мінімального розміру тимчасової державної допомоги дитині, місце проживання чи перебування батьків якої невідоме або батьки якої ухиляються від сплати аліментів, у сумі 40 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує двох з половиною мінімальних зарплат або дитина є дитиною з інвалідністю.

Окрім цього, пропонується доповнити статтю 18-3 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» нормою щодо встановлення мінімального розміру допомоги на дітей одиноким матерям.

«Допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновлювачам, матері (батьку) у разі смерті одного з батьків, у яких середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищував трьох прожиткових мінімумів для дитини  відповідного віку або які утримують дитину з інвалідністю, надається в розмірі, встановленому абзацом першим цієї статті, але не менше 40 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку».

Автор пише, що прийняття законопроекту сприятиме стабільному розвитку і функціонуванню сімей з дітьми та забезпеченню права дітей на виховання у сімейному середовищі.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, коли можуть відмовити у призначенні допомоги на дітей одиноким матерям.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси