Неправильне зазначення адвокатом в ордері дати договору про надання правової допомоги: позиція ВС

08:20, 13 августа 2020
Неправильне зазначення адвокатом в ордері дати договору про надання правової допомоги не може бути підставою для закриття касаційного провадження.
Неправильне зазначення адвокатом в ордері дати договору про надання правової допомоги: позиція ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Неправильне зазначення адвокатом в ордері дати договору про надання правової допомоги не може бути підставою для закриття касаційного провадження, оскільки такий факт не впливає на дійсність ордера і не позбавляє адвоката права підписувати касаційну скаргу.

На цьому наголосив Верховний Суд  у складі колегії суддів  Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 299/1523/16-ц.

З матеріалів справи відомо, що особа_1 в інтересах якої діє адвокат, звернулася із клопотанням про закриття касаційного провадження на підставі пункту 2 частини першої статті 396 ЦПК України, оскільки касаційну скаргу підписано особою, яка не має права її підписувати.

ВС зазначив, що згідно з частиною четвертою статті 62 ЦПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність».

У частинах першій та другій статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» визначено, що  адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документом,  що посвідчує повноваження адвоката на надання допомоги може бути, зокрема ордер. Ордер – письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує форму ордера.

ВС зауважив, що до касаційної скарги особи_2, в інтересах якої діє адвокат, додано ордер від 24 березня 2020 року, який відповідає типовій формі ордерів та підтверджує повноваження адвоката, як представника відповідача під час звернення до Верховного Суду.  

Разом з тим, судді ВС підкреслили, що неправильне зазначення адвокатом в ордері дати договору про надання правової допомоги не може бути підставою для закриття касаційного провадження, оскільки такий факт не впливає на дійсність ордера і не позбавляє адвоката права підписувати касаційну скаргу.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що має бути зазначено в ордері на надання правової допомоги.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва