У Верховній Раді пропонують збільшити дефіцит бюджету на 2020 рік

15:50, 29 сентября 2020
Депутати зазначають, що такі дії потрібні для завершення кризових явищ на ринку.
У Верховній Раді пропонують збільшити дефіцит бюджету на 2020 рік
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати від «Слуги народу» Юрій Кузбит, Богдан Торохтій та Максим Заремський пропонують збільшити  видатки Держбюджету у 2020 році з метою погашення заборгованості державних підприємств перед виробниками електроенергії із відновлюваних джерел. Для цього вони зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт № 4151.

Законопроєкт передбачає внесення змін до закону про Державний бюджет, а саме у статтю 1 у частині бюджетних видатків та граничного розміру дефіциту бюджету. Депутати пропонують збільшити видатки спеціального фонду на 19,6 млрд гривень. Граничний дефіцит підлягає збільшенню на ту саму суму. В результаті таких дій граничний обсяг дефіциту на 2020 рік становитиме понад 310 мільярдів гривень.

Разом з тим законопроєктом пропонується доповнити закон про Держбюджет статтею 16-1. Зміст цієї статті передбачає можливість випуску Міністерством фінансів додаткових облігацій внутрішньої державної позики для залучення додаткових коштів для подальшого погашення заборгованості «Укренерго» та ДП «Гарантований покупець» перед виробниками електроенергії з альтернативних джерел енергії.

«Відповідно до умов Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сферах відновлюваної енергетики в Україні Кабінетом Міністрів України взято на себе зобов’язання щодо погашення наявної заборгованості за виробіток товарної продукції перед виробниками ВДЕ у розмірі 40% у 4 кварталі 2020 року. Виходячи із зазначених домовленостей, протягом останнього кварталу 2020 році підлягає погашенню 8,96 млрд грн», – так депутати обґрунтовують частину додаткових видатків.

Разом з тим існує потреба у тому, аби передбачити у бюджеті кошти не лише на виплату частини боргів, а й на оплату поточних послуг виробників електроенергії до кінця року: «Відповідно, у Державному бюджеті України на 2020 рік додатково необхідно передбачити бюджетну програму для фінансової підтримки ДП «Гарантований покупець» у розмірі не менше 10,64 млрд гривень». Депутати зазначають, що така сума виходить із вимог закону «Про альтернативні джерела енергії» на основі прогнозу НКРЕКП щодо розміру виробітки електроенергії з відновлюваних джерел у 2020 році.

На думку депутатів, ухвалення їхнього законопроєкту дозволить уникнути поглиблення кризи неплатежів виробниками електроенергії. Більше того, законотворці зазначають, що таке збільшення бюджетних видатків дозволить стримати зростання тарифу на електроенергію, що забезпечить фінансову стабільність споживачів. Однак аналізувати, як на фінансовій стабільності «споживачів» та всієї країни відіб’ється подальше збільшення державного боргу та облігацій, депутати не стали.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва