Кабмін запропонував змінити порядок формування списку присяжних та зменшити мінімальний вік присяжного

16:20, 6 октября 2020
В Уряді запропонували передати функцію формування списків присяжних ДСА.
Кабмін запропонував змінити порядок формування списку присяжних та зменшити мінімальний вік присяжного
uifuture.org
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Урядовим законопроектом «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо удосконалення порядку залучення громадян України до участі у здійсненні правосуддя та формування списку присяжних» № 4191 від 05.10.2020 передбачені зміни в порядок формування суду присяжних.

Існуючий сьогодні порядок затвердження списків присяжних є тривалим та неефективним. Суди не завжди вчасно отримують сформований суд присяжних, що впливає на строки розгляду справ.

Проектом Закону пропонується внести зміни до статей 63 та 64 Закону, якими виключити положення щодо надання попередньої згоди особи на включення її до списку присяжних.

Разом з тим проектом Закону запропоновані зміни, відповідно до яких під час формування списку присяжних територіальне управління Державної судової адміністрації України повідомляє особу про те, що її буде включено до такого списку, та про вимоги до присяжного.

У разі наявності умов, за яких особа не може бути включена до списку присяжних, вона зобов’язана упродовж тридцяти календарних днів з дня отримання повідомлення повідомити про це територіальне управління Державної судової адміністрації України. В іншому випадку особа вважається такою, що відповідає вимогам статті 65 Закону, та включається територіальним управлінням Державної судової адміністрації України до такого списку.

Крім того, передбачається спростити порядок формування списків присяжних шляхом виключення місцевих рад з процесу їх формування та покладення такого обов’язку на Державну судову адміністрацію України та її територіальні управління з використанням інформації, що міститься в Державному реєстрі виборців.

Також проектом Закону пропонується рекомендувати Державній судовій адміністрації України затвердити порядок формування списку присяжних.

Проектом Закону вносяться зміни до статті 65 Закону, якими запропоновано зменшити мінімальний вік присяжного до двадцяти п’яти років та скасувати граничний вік у шістдесят п’ять років, а також включити членів органу, що здійснює дисциплінарне провадження відповідно до Закону України «Про прокуратуру», до переліку осіб, які не можуть включатися до списків присяжних.

Крім того, проектом Закону пропонується доповнити статтю 66 Закону положеннями, згідно з якими особа, яка за станом здоров’я не може виконувати обов’язки присяжного, що підтверджено медичним висновком, та особа, яка впродовж останнього року вже залучалася до виконання обов’язків присяжного, увільняються від виконання таких обов’язків.

Також проектом Закону запропоновані зміни до статті 68 Закону, відповідно до яких за ініціативою головуючого судді або за обґрунтованим клопотанням присяжного заходи безпеки щодо нього можуть уживатися і після закінчення виконання цих обов’язків.

Разом з тим проектом Закону пропонується внести зміни до статті 160 Закону, якими передбачити, що державне забезпечення особистої безпеки присяжних буде здійснювати Служба судової охорони.

Раніше Комітет рекомендував прийняти за основу законопроект про правила відбування адміністративного арешту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Максим Дирдін
    Максим Дирдін
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики