Мін'юст розповів, на якій стадії знаходиться законопроект щодо Вищої ради правосуддя

12:59, 22 октября 2020
В Мін'юсті пояснили, що відбувається із законопроектом про вдосконалення порядку призначення членів Вищої ради правосуддя.
Мін'юст розповів, на якій стадії знаходиться законопроект щодо Вищої ради правосуддя
glavcom.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, Меморандум між Україною та Міжнародним валютним фондом передбачає, що Україна внесе зміни до закону про Вищу раду правосуддя (ВРП) стосовно відбору членів ВРП. Структурний маяк виконання цього пункту було визначено до кінця жовтня 2020 року.

На початку жовтня Венеційська комісія схвалила Висновок щодо законопроекту Зеленського 3711 (переклад якого раніше публікувала «Судово-юридична газета»).

Втім, Міністр юстиції Денис Малюська зауважує, що проект закону № 3711 «не є повноцінною судовою реформою». «Це – лише перший, найлегший і найпростіший з кроків у цьому напрямку, це – точкова, вузька ініціатива, спрямована на вирішення невідкладних питань у зв’язку з потребою формування ВККС та виконання рішень Конституційного Суду України.

Загалом же ключові законодавчі зміни у роботі судів України будуть імплементовані у три етапи. Метою першого етапу буде запуск добору на вакантні місця суддів та виконання рішень Конституційного Суду України. На другому етапі буде вдосконалено процедуру добору членів Вищої ради правосуддя та її роботи. Третій етап буде присвячено проблематиці єдності судової практики», — зазначив він.

Наразі у публічному доступі є лише законопроект 3711.

У відповіді на запит «Судово-юридичної газети» стосовно законопроекту про добір членів ВРП у Міністерстві юстиції 21 жовтня повідомили таке.

«09.06.2020 Радою директорів Міжнародного валютного фонду був схвалений Лист України про наміри та Меморандум про економічну і фінансову політику щодо нової 18-місячної Програми Stand-by для України від 02.06.2020, пунктом 26 якого окреслено посилення верховенства права шляхом забезпечення незалежності, доброчесності та підзвітності судових органів.

Так, підпунктом «а» пункту 26 вказаного Меморандуму передбачено внесення змін до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» щодо посилення якості відбору членів Вищої ради правосуддя, зокрема створення комісії для попередньої перевірки потенційних кандидатів у Вищу раду правосуддя та оцінки їх доброчесності. Також визначено, що комісія проведе одноразову перевірку діючих членів Вищої ради правосуддя. У разі негативної оцінки комісією діючого члена Вищої ради правосуддя, комісія направить рекомендацію щодо звільнення відповідному органу з призначення.

На виконання зазначеного Мін’юстом було розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку призначення членів Вищої ради правосуддя та підвищення інституційної спроможності Вищої ради правосуддя» (далі – проєкт Закону).

Проєктом Закону передбачається:

  • удосконалення порядку призначення членів Вищої ради правосуддя шляхом проведення Експертною комісією з добору кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя оцінки відповідності кандидата до складу Вищої ради правосуддя встановленим для судді етичним стандартам;
  • проведення вказаною Комісією одноразової перевірки діючих членів Вищої ради правосуддя на відповідність встановленим етичним стандартам судді як складової доброчесності та професійної етики члена Вищої ради правосуддя;
  • до складу Експертної комісії входитимуть: три особи з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України; три особи, визначені Громадською радою доброчесності, утвореною відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів»; три особи, визначені міжнародними та іноземними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України;
  • призначення Вищою радою правосуддя персонального складу Експертної комісії з добору кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя, із числа осіб, поданих суб’єктами її формування.

Проєкт Закону було направлено на погодження листами Мін’юсту від 01.09.2020:

№ 6994/11.3.1/18-20 до Міністерства фінансів України та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України;

№ 6993/11.3.1/18-20 до Верховного Суду та Вищої ради правосуддя для висловлення позиції.

Міністерство фінансів України листом від 12.09.2020 № 08020-03/2-5/27965 та Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України листом від 08.09.2020 № 2412-06/54891-03 поінформували Мін’юст про відсутність зауважень до проєкту Закону.

Вища рада правосуддя у своєму листі від 10.09.2020 № 33343/0/9-20 висловила зауваження до проєкту Закону та повідомила про непідтримання цього законопроєкту.

Крім того, проєкт Закону було направлено для ознайомлення та висловлення позиції листами Мін’юсту від 07.09.2020;

№ 7130/11.3.1/25-20 до Представництва Європейського Союзу в Україні;

№ 7131/11.3.1/-20 до Представництва Міжнародного валютного фонду в Україні;

№ 7132/11.3.1/25-20 до Офісу Ради Європи в Україні.

Після завершення погоджувальних процедур проєкт Закону буде невідкладно направлено на розгляд Кабінету Міністрів України», — зазначили у Мін’юсті. 

Також наше видання поцікавилося результатами зустрічі, яка відбулася 8 жовтня 2020 року за участю Дениса Малюськи, заступниці Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерії Коломієць та Тимчасової повіреної у справах США в Україні Крістіни Квін.

На жаль, повідомили нам в Мінюсті, протоколи або інші документи за результатами прийому іноземців у приміщеннях Міністерства юстиції України не складаються

Втім, відповідно до положень Порядку організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на  підприємствах, установах і організаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.2013 № 939, та Порядку організації роботи під час прийому іноземних делегацій, груп та окремих іноземців у Міністерстві юстиції України», затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 03.09.2018 № 2857/5, за результатами прийому іноземців складається звіт про виконання програми прийому та роботи з іноземцями за встановленою структурою.

Відповідний звіт публікуємо нижче.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді