Як через бардак із реєстрами Україна втратила землю

17:24, 22 октября 2020
Через те, що кожен реєстр живе своїм життям в Україні, неможливо встановити, хто скористався безоплатною приватизацією землі десятки разів.
Як через бардак із реєстрами Україна втратила землю
agro-business.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Керівник Держгеокадастру Роман Лещенко зробив сенсаційну заяву, про те, що 5 мільйонів гектарів державної землі за роки незалежності було виведено в приватну власність через схеми з безоплатною приватизацією. Деталі він розповів в інтерв’ю «Економічній правді».

Так, за його словами, із середини 2013 року до 2020 року з державної в приватну власність через механізм безоплатної приватизації було виведено понад 700 тис. га землі. Тобто йдеться про територію однієї невеликої європейської країни.

Як виявилося, це стало можливим через відсутність обліку громадян, які скористалися правом безоплатної приватизації: була відсутня інформація, хто отримав одну ділянку, а хто – десять.

«У Міністерства юстиції є реєстр речових прав на нерухоме майно, а у Держгеокадастру – на землю. Вони синхронізовані протоколом обміну даних, але кожен живе своїм життям.

Ми унікальна країна: у нас земля реєструється окремо, а нерухомість – окремо. Хоча в усьому цивілізованому світі реєстри об'єднані, і земля є первинна щодо всього, що є на цій землі.

В Україні ж система документообігу в Мін'юсті одна, у Земельному кадастрі – своя. Ми переконані, що це все було зроблено штучно.

Ми зробили аудит існуючого з 2013 року електронного реєстру лише на 27% і виявили тисячі дублюючих записів. Є групи людей, які отримували земельні ділянки по 2 га "енну" кількість разів, часто – у дуже вигідних місцях».

Нагадаємо, взимку 2020 року «Судово-юридична газета» публікувала результати аудиту реєстрів, які підтверджують вищезазначене.

Лише після 10 червня 2020 року було розпочато аудит системи реєстрації земельних ділянок, технічний аудит земельної бази. 

«Ми побачили серйозні проблеми в системі, зокрема, відсутність запобіжника «подвійній приватизації». Усі IT-спеціалісти, які безпосередньо обслуговували документообіг, звільнилися. Щоб довести процеси до ладу, ми зупинили на два місяці – у липні-серпні – реєстрацію земельних ділянок.

Виявилося, що з середини 2013 року до 2020 року з державної в приватну власність через механізм безоплатної приватизації було виведено понад 700 тис. га землі. Тобто йдеться про територію однієї невеликої європейської країни.

Коли ми почали з'ясовувати механіку цієї безоплатної приватизації, то виявили, що в системі реєстрації речових прав у Міністерства юстиції і в системі Державного земельного кадастру відсутні верифікатори первинного набувача земельної ділянки при безоплатній приватизації.

Тобто немає процедури перевірки особи у двох системах».

За словам Лещенка, деякі громадяни навіть не знали, що вони скористалися своїм правом на два гектари землі десять разів.

«Тобто, це схема з підробкою документів, звичайне шахрайство.

Скуповували паспорти по 800-1000 грн, люди підписували відповідні документи, їх просто використовували для безоплатної приватизації. Окреме питання – з учасниками бойових дій. На жаль, їх теж використовували в таких ситуаціях.

Є ситуації, коли учасник бойових дій звертається для отримання земельної ділянки, а згідно з нашим реєстром, він уже не раз скористався своїм правом.

Тобто це була відпрацьована організована злочинна система, у якій безоплатну приватизацію вивели в окремий вид діяльності і сформували під це у 2013 році спеціальний правовий статус.

У чому цинізм ситуації? Закон передбачає, що за процедурою безоплатної приватизації можна отримати земельну ділянку до 2 га для ведення "особистого селянського господарства" (ОСГ). Такі земельні ділянки не підпадають під дію мораторію, їх можна продавати, купувати, здавати в заставу, навіть іноземцю продати – взагалі без проблем».

«Уже є понад 100 кримінальних справ, за якими МВС проводить відповідний аналіз.

Коли ми намагаємося притягнути до відповідальності посадову особу, керівника управління, то з'ясовується, що в системі не було наказу чи доручення голови Держгеокадастру щодо ідентифікації особи, наприклад, через перевірку відомостей в частині наявності ідентифікаційного коду», — додав він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси