У Верховній Раді пропонують полегшити контроль за діяльністю місцевих депутатів

11:15, 28 октября 2020
Для цього вони пропонують на законодавчому рівні визначити відповідальних за публікацію результатів голосувань та форму їх публікації.
У Верховній Раді пропонують полегшити контроль за діяльністю місцевих депутатів
rada.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Невиконання своїх передвиборчих обіцянок – одна з небагатьох підстав, за якими виборці можуть ініціювати процес відкликання свого обранця з місцевої ради. При цьому слова і обіцянки політиків часто розходяться з тим, що вони підтримують та не підтримують під час голосувань. А тому важливим аспектом контролю діяльності місцевих депутатів є передбачена чинним законодавством вимога публікувати результати поіменних голосувань за кожне рішення.

Проте притягнути до відповідальності за порушення цієї вимоги на практиці виявляється не так просто – чинний закон «Про місцеве самоврядування в Україні» містить лише вимогу публікувати цю інформацію, але не визначає осіб, які відповідальні за її публікацію. Для того, аби усунити цю законодавчу прогалину, Володимир Цабаль та Роман Лозинський з фракції «Голос» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт № 4256.

Для вирішення проблеми законодавців пропонують визначити, що за публікацію інформації про голосування місцевих депутатів районних, районних у місті та обласних рад відповідає голова цієї ради, оскільки у його обов’язках вже визначено, що голова ради забезпечує гласність роботи органу та публікує рішення. У свою чергу, у сільських, селищних та міських радах пропонують покласти відповідальність за публікацію поіменних результатів голосувань на секретаря ради – у цих радах за публікацію рішень відповідає саме секретар.

Депутати у пояснювальній записці відзначають, що ще одним виміром проблеми, яку викликає відсутність чітко визначених відповідальних за публікацію, є також публікація інформації про поіменні голосування у неналежному вигляді, що також є порушенням закону: «… Ті ради, які хоча й виконують норму щодо опублікування результатів поіменного голосування, часто не дотримуються вимог щодо форми такої інформації – форми відкритих даних, розміщуючи, наприклад, відскановані результати поіменних голосувань, що написані від руки».

Автори законопроєкту відзначають, що Постановою КМУ № 835 від 21.10.2015 поіменні результати голосувань місцевих депутатів віднесені до інформації, яка підлягає публікації у формі відкритих даних, втім проблема все ще має місце. Для того, аби вирішити її, депутати пропонують прямо у законі про місцеве самоврядування визначити, що публікація поіменних голосувань головами та секретарями відповідних рад здійснюється у формі відкритих даних.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати пропонують запровадити законодавче регулювання діяльності колекторів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва