Патриотические сериалы на деньги Фонда борьбы с COVID-19: кто подпадает под критерии

16:27, 29 октября 2020
Минкульт из Фонда борьбы с коронавирусом выделяет гранты на патриотические сериалы: критерии.
Патриотические сериалы на деньги Фонда борьбы с COVID-19: кто подпадает под критерии
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 октября по СМИ разлетелась новость о том, что Кабмин выделил из Фонда борьбы с коронавирусом деньги на производство сериалов. Деньги выделены Минкульту, который возглавляет Александр Ткаченко.

Впрочем, о том, что на гранты организациям в сфере культуры и творчества собираются выделить 1 миллиард грн из Фонда борьбы с коронавирусом «Судебно-юридическая газета» писала еще летом. 

Так, на заседании Кабмина 8 июля новоиспеченный министр культуры и информационной политики Александр Ткаченко заявил о необходимости выделения на гранты организациям в сфере культуры и творчества 1 миллиарда грн из Фонда борьбы с коронавирусом.

«Вопрос выделения средств для культуры и креативных индустрий поднимался неоднократно общественностью и в парламенте.

Сейчас мы имеем 50%-е снижение доходов этой сферы, которая стоит под угрозой закрытия.

Тем не менее, поскольку было поручение совместно с Минфином и Минэкономики отработать этот вопрос, найдены возможности – благодаря коллегам – изыскать средства в размере 1 миллиарда, которые пойдут, в первую очередь, на предоставление грантов в сфере культуры, искусства, креативных индустрий, в сфере туризма, субсидий для кинопроектов и также для потребностей закупки средств индивидуальной защиты и оплаты коммунальных услуг учреждениями культуры», - подчеркнул Ткаченко. «Надеюсь, это только первый шаг», - добавил министр.

Премьер-министр Украины Денис Шмыгаль тогда согласился, что «большинство стран Европы идут таким же путем». Уже 29 октября Минкульт сообщил, что «розпочинає пітчинг проєктів патріотичних серіалів».

«Міністерство культури та інформаційної політики оголошує про початок прийому документів для проведення конкурсу проєктів телевізійних серіалів патріотичного спрямування.

«Потрібно продовжувати розвивати український телевізійний продукт, залучаючи до цього талановитих митців. З українськими акторами та про українські наративи. Тримаємо це у фокусі, бо популяризація ринку вітчизняного контенту особливо важлива для безпеки в інформаційному просторі», - зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Заявки приймаються з 29 жовтня до 11 листопада 2020 року. З переліком необхідних документів та іншими вимогами щодо участі в конкурсі можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, що в липні 2020 року уряд виділив 1 млрд грн на підтримку креативних індустрій, зокрема 100 млн грн - на створення і поширення телесеріалів патріотичного спрямування. Це кошти на інституційну підтримку сфери культури, що постраждала в часи коронавірусної кризи.

Учора, 28 жовтня, Кабінет Міністрів підтримав ініційовану МКІП постанову, яка погоджує порядок і дозволяє оголосити пітчинг патріотичних серіалів», - указывается в сообщении Минкульта.

Также в ведомстве Ткаченко разъяснили, что имеется ввиду под «патриотическим» сериалом:

«Патріотична спрямованість кінопроєкту передбачає, що його зміст відповідає принаймні одній з таких ознак: консолідації українського суспільства навколо ідей спільного майбутнього, розвиток національної свідомості, патріотичних почуттів, посилення відчуття гордості за власну державу; популяризація української історії, культури, науки та спорту шляхом висвітлення визначних подій та явищ; героїзація образів видатних постатей сучасної української історії; ствердження ідеалів свободи, миру, загальнолюдських та сімейних цінностей;  зміцнення взаємної поваги і толерантності, культурного діалогу в українському суспільстві;

висвітлення основних віх життєвого та творчого шляху Лесі Українки (з нагоди відзначення у 2021 році 150-річчя з дня народження), Івана Франка (з нагоди відзначення у 2021 році 165-ї річниці з дня народження); відображення визначальних подій здобуття Україною незалежності (з нагоди відзначення у 2020 році 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет та відзначення у 2021 році 30-ї річниці проголошення Акта незалежності України)».

«Державна підтримка надається для виробництва:

1) Проєктів, що знаходяться на будь-яких періодах (етапах), за результатами реалізації яких до 18 грудня 2020 року (включно) створюється телевізійний серіал;

2) Проєктів, що знаходяться на будь-яких періодах (етапах) виробництва, за результатами  реалізації яких до 18 грудня 2020 року (включно) створюються:

 А) у разі реалізації періоду (етапу) розвитку кінопроєкту:

  • літературний сценарій для ігрових телевізійних серіалів, сторіборд для анімаційних телевізійних серіалів, розширений трітмент  для неігрових телевізійних серіалів;
  • презентаційний візуальний  матеріал (тизер у разі необхідності);
  • кошторис виробництва, ліміт витрат виробництва;
  • графік робіт.

Б) у разі реалізації періоду (етапу) розробки режисерського сценарію:

  • екранна інтерпретації літературного сценарію режисером-постановником та іншими авторами телевізійного серіалу;
  • виробничо-творчі рішення;
  • техніко-економічні показники. 

В) у разі реалізації підготовчого періоду (етапу):

  • постановочний проєкт, який може складатися з (з усіх наведених матеріалів або з деяких з них);
  • для ігрових та неігрових телевізійних серіалів – режисерського сценарію та експлікації, розробки окремих епізодів і сцен, фото- і кінопроб, ескізів, знімальних карт та операторської експлікації, детальних розкадровок, монтажно-технічних розробок, фотоматеріалів (зразків чи референсів костюмів, декорацій, реквізиту, локацій, проб гриму тощо), експлікації звукового оформлення, календарно-постановочного плану тощо;
  • для анімаційних телевізійних серіалів – режисерського сценарію та експлікації (розкадровки), аніматику, художньої розробки (ескізів) персонажів та фонів, проб анімаційного руху персонажів, експлікації звукового оформлення, календарно-постановочного плану тощо. 

Г) у разі реалізації знімального періоду (етапу):

  • візуальні матеріали, отримані за підсумками реалізації знімального періоду (етапу) проєкту телевізійного серіалу». 

Ранее мы сообщали, что Глава Мининформполитики Ткаченко хочет, чтобы его министерство было главным распорядителем бюджетных денег.

Также Министр Ткаченко предложил применить санкции к онлайн-сервисам с российскими сериалами.

Кроме того, мы рассказывали о первых шагах Александр Ткаченко на должности министра культуры и информполитики.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий. 

 

 
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області