Верховний суд США відмовився продовжувати час прийому виборчих бюлетенів у Вісконсині

09:02, 31 октября 2020
Жоден з суддів-консерваторів не підтримав позицію своїх ліберальних колег – рішення ухвалили голосуванням 5 проти 3.
Верховний суд США відмовився продовжувати час прийому виборчих бюлетенів у Вісконсині
Reuters
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

19 жовтня Верховний Суд Сполучених Штатів Америки голосуванням 4 проти 4 не зміг відмінити рішення Верховного суду штату Пенсильванія про те, що виборчі комісії штату мають приймати бюлетені, відправлені поштою, ще протягом трьох днів після завершення голосування на виборах Президента США. Демократи привітали таке рішення. Республіканці, які звернулися до ВС з вимогою відмінити це рішення, тоді утрималися від коментарів.

Вже за тиждень, 26 жовтня, перед Верховним судом постало схоже питання – про можливість продовження прийому поштових бюлетенів у штаті Вісконсин на шість днів. Зважаючи на певну схожість, можна було б очікувати аналогічної позиції суду, втім рішення ВС США у цій справі було діаметрально протилежним. І не лише через відмінність у терміні продовження прийому бюлетенів. Про це повідомляє видання law360.com.

Так, у вересні федеральний суддя у Вісконсині постановив, що крайній термін повернення бюлетенів для голосування поштою у день голосування є порушенням Конституції США і що дедлайн прийому потрібно продовжити на 6 днів. У свою чергу, більшість суддів 7 окружного суду вирішила скасувати це рішення із посиланням на практику Верховного суду, адже останній зазначав, що федеральні суди не можуть змінювати правила проведення виборів незадовго до їх проведення. Демократи не погодилися з таким рішенням і звернулися до Верховного суду з вимогою скасувати його.

Цього разу голоси суддів поділилися за ідеологічним принципом – 5 консерваторів проти 3 лібералів. Призначення дев’ятої судді – Емі Коні Барретт – на той момент ще не підтримав Сенат.

«Конституція передбачає, що законодавці штату – ні федеральні судді, ні судді штату, ні губернатор, ні будь-який інший посадовець штату – несуть пряму відповідальність за встановлення прав проведення виборів», – пояснив свою позицію суддя Ніл Горсач, який голосував проти продовження терміну повернення бюлетенів.

Судді-ліберали, у свою чергу, обґрунтовували потребу продовжити прийом бюлетенів тим, що у Вісконсині одна із найгірших ситуацій в контексті пандемії. У зв’язку з цим, частина виборців можуть отримати бюлетені із затримкою і через це не встигнути повернути їх вчасно – не зі своєї провини. Суддя Єлена Каґан підкреслила, що відмінивши це рішення Верховний суд ставить людей перед вибором – йти на дільниці і ризикувати здоров’ям або не йти і ризикувати втратити свій голос.

Це рішення Верховного суду привітали вже республіканці, зазначивши, що ВС став на заваді планам демократів через суди переписувати виборче законодавство штату. Очільник Демократичної партії Вісносину Бен Віклер відреагував на це закликом активніше голосувати за Джо Байдена та додав: «Попри зусилля Дональда Трампа, Республіканської партії та [їх прихильників] у Верховному суді, голосування залишається простим, доступним та зручним для мешканців Вісконсина. І Демократична партія Вісконсина подвоїть свої зусилля, аби забезпечити, щоб кожен виборець штату знав, як скористатися своїм священним правом голосу у ці завершальні вісім днів до дня виборів».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що судові призначення, зокрема до Верховного суду США, стали причиною взаємних звинувачень під час дебатів кандидатів у віце-президенти США.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді