Верховний суд США продовжив час прийому виборчих бюлетенів, відправлених поштою, на три дні

14:25, 20 октября 2020
Попри «консервативну» більшість, Верховний суд не підтримав республіканців, які вимагали заборонити таку практику.
Верховний суд США продовжив час прийому виборчих бюлетенів, відправлених поштою, на три дні
dif.org.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

19 жовтня Верховний суд США підтримав рішення Верховного суду штату Пенсильванія про продовження граничного терміну надходження бюлетенів, відправлених поштою, до виборчих комісій для виборів Президента Сполучених Штатів. Про це повідомляє видання law360.com.

Система голосування поштою (заочне голосування) існує у США ще з часів Громадянської війни. Тоді право голосувати віддалено надали людям, які брали участь у бойових діях і тому не могли голосувати у місцях проживання. Частина штатів ще до пандемії дозволила громадянам самостійно обирати очний чи заочний спосіб голосування без жодних додаткових підстав для цього. Так, наприклад, на виборах Президента США у 2016 році приблизно 8,5 з 14,6 мільйонів виборців у штаті Каліфорнія проголосували поштою, а у штаті Вашингтон лише 30 тисяч з 3,3 мільйонів виборців проголосували на виборчих дільницях. Також були штати, які допускали голосування  поштою лише за певних обставин або взагалі забороняли. Частина з них переглянули свій підхід через COVID-19.

17 вересня цього року Верховний суд штату Пенсильванія голосуванням 4 проти 3 вирішив, що виборчі комісії мають враховувати бюлетені, які надійдуть поштою до 6 листопада включно. Ключовою умовою при цьому є те, щоб цей лист був відправлений до 8 вечора останнього дня голосування – 3 листопада – чи раніше. До того ж, суд вирішив, що до врахування мають прийматися також ті бюлетені, на яких немає поштової відмітки про дату та час відправлення, якщо немає підстав вважати, що лист був відправлений вже після дедлайну.

Загалом, республіканці доволі критично ставляться не лише до продовження прийому бюлетенів, але й до голосування поштою загалом. Зокрема, 17 вересня Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп написав у своєму твітері: «Через нову безпрецедентно величезну кількість незатребуваних бюлетенів, які відправлять «виборцям» або деінде, цього року НЕМОЖЛИВО БУДЕ ТОЧНО ВСТАНОВИТИ результати виборів 3 листопада, чого дехто і прагне».

На думку пенсильванських представників Республіканської партії, таке рішення Верховного суду штату призведе до того, що комісії будуть приймати бюлетені, що були відправлені після 3 листопада, що може вплинути на результати голосування. У зв’язку з цим, вони звернулися до Верховного суду США.

Цього понеділка Верховний суд США розглянув звернення республіканців. Суд не зміг скасувати рішення Верховного суду Пенсильванії, адже голоси розподілилися 4 проти 4. У зв’язку з цим, продовження терміну прийому бюлетенів є чинним. Такий результат є дещо неочікуваним, адже прийнято вважати, що станом на зараз суддями Верховного суду США є 3 лібералів та 5 консерваторів, які зазвичай підтримують демократів та республіканців відповідно.

Нагадаємо, що ще одне місце у Верховному суді вакантне у зв’язку зі смертю судді Рут Бейдер Гінзбург. На її місце Дональд Трамп номінував консервативну суддю Емі Коні Баррет – таке призначення може надовго змінити баланс сил у Верховному суді США між лібералами та консерваторами на користь останніх.

Генеральний прокурор Пенсильванії привітав таке рішення Верховного суду, зазначивши, що воно «ясно дає зрозуміти, що наш закон встоїть, попри численні атаки». Також він підкреслив, що станом на 19 жовтня близько мільйона виборців штату вже віддали свої голоси поштою і що вони підтримують рішення Суду не втручатися у вже робочу систему.

У Демократичній партії Пенсильванії рішення Верховного суду назвали «видатною перемогою для виборців Пенсильванії». Представники Республіканської партії штату поки що не надали своїх коментарів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що судові призначення до Верховного суду стали підставою для взаємних звинувачень на дебатах між кандидатами у віце-президенти США.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду