Кандидати у віце-президенти США обмінялися звинуваченнями, обговорюючи судові призначення

17:17, 8 октября 2020
Предметом дебатів стало призначення судді до Верховного Суду, а також довічне призначення федеральних окружних та апеляційних суддів.
Кандидати у віце-президенти США обмінялися звинуваченнями, обговорюючи судові призначення
gray-wmtv-prod.cdn.arcpublishing.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У ніч з 7 на 8 жовтня у Солт-Лейк-Сіті відбулися єдині дебати між чинним віце-президентом США Майком Пенсом та кандидаткою на цю бпосаду Камалою Гарріс. У ході дебатів політики приділили значну увагу актуальним питанням судової системи США. Найбільше говорили про Верховний Суд. Про це повідомляє видання law360.

Одним із ключових питань, яке піднімалося на дебатах, стало номінування Дональдом Трампом на посаду судді Верховного суду Емі Коні Баррет. Обговорюючи це призначення, Майкл Пенс розкритикував демократів та саму Гарріс, яка є членом Судового комітету Сенату, за призначення до Верховного суду судді Бретта Кавано, адже, на його думку, Комітет не мав ігнорувати звинувачення кандидата у сексуальних домаганнях. А тому зазначив, що сподівається на чесні слухання щодо призначення Баррет, на відміну від того, як це було у випадку із суддею Кавано.

У свою чергу сенаторка Гарріс виступила із позицією, що призначення до Верховного суду має зачекати до президентських виборів. «Люди зараз голосують. Дайте американцям спершу обрати когось у Білий дім, а тоді вже ми оберемо когось до Верховного суду США», – підкреслила Камала Гарріс. Варто відзначити, що напередодні попередніх президентських виборів такі самі аргументи висували республіканці. Тоді вони заблокували призначення Бараком Обамою судді до ВС. Втім, зараз причин відкласти призначення республіканці не бачать.

Розмова про це призначення плавно перейшла до обговорення того, що призначення Баррет призведе до того, що у ВС стане вдвічі більше консерваторів, ніж лібералів, що суттєво і надовго змінить баланс сил. У зв’язку з цим Майкл Пенс висловив таку думку: «Ваша партія (демократична – прим.) відкрито просуває ідею збільшення кількості суддів у Верховному суді, …якщо вийде не по-вашому. Це класичний приклад – якщо ви не можете чогось досягти по правилах, то ви змінюєте ці правила».

Сенаторка не спростувала цього твердження, а натомість змінила тему. Вона акцентувала увагу на призначенні Дональдом Трампом 200 федеральних суддів. «Давайте поговоримо про призначення суддів, - сказала Камала Гарріс. – Я була присутня на призначеннях, довічних призначеннях, до федеральних судів… людей, які просякнуті ідеологією, людей, яких професійні юридичні організації визнали некомпетентними та невідповідними для цих посад». На додачу вона зазначила, що з серед 50 суддів апеляційних судів, яких призначив Трамп, немає жодного темношкірого: «Ось, що вони роблять. Якщо ви хочете обговорити призначення до судів, то давайте поговоримо про це».

Раніше «Судово-юридична газета» аналізувала, чи можуть призначити нову суддю ВС США до президентських виборів, та розповідала, що трапилося із членами Судового комітету Сенату після спілкування з Емі Коні Баррет.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва