Антикоркомітет підтримав законопроект про відновлення дії законодавства про запобігання корупції

16:59, 3 ноября 2020
Більшість Антикорупційного комітету ВР проголосували за відновлення дії положень, які КСУ визнав неконституційними.
Антикоркомітет підтримав законопроект про відновлення дії законодавства про запобігання корупції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

3 листопада на засіданні Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики депутати за дорученням Голови ВР ухвалили термінове рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу і в цілому законопроєкт №4304, який передбачає відновлення дії статей закону «Про запобігання корупції» та статті 366-1 Кримінального кодексу, які КСУ визнав неконституційними. Утім, діяти ці статті будуть лише протягом 2 місяців – до того, як Кабмін розробить відповідні зміни до законодавства, виходячи з Рішення КСУ. На думку авторів, проєкт акта має дозволити вирішити конституційну кризу, не вдаючись до таких радикальних заходів, як розпуск КСУ.

У ході обговорення були озвучені різні думки щодо ситуації, що склалася. Наприклад, Олексій Жмеренецький вважає, що у рамках вирішення «конституційної кризи» позиція комітету не матиме суттєвого значення, адже вирішуватиме все голосування в залі ВР, а тому запропонував усі законопроєкти щодо варіантів рішення кризи «випускати в залу» і давати по них позитивне рішення без детального аналізу.

Володимир Кабаченко, у свою чергу зазначив, що жодної «конституційної кризи» немає, та заявив про неприпустимість розпуску КСУ, хоча законопроєкт Володимира Зеленського щодо цього комітетом не розглядався.

Також на комітеті було озвучено застереження Головного науково-експертного управління ВР про те, що положення проєкту акта містять ознаки порушення ряду положень Конституції у частині невідворотності рішень Конституційного Суду України. Утім, депутати все одно вирішили рекомендувати законопроєкт до ухвалення. Серед присутніх не було одностайності щодо того, рекомендувати прийняти проєкт акта лише за основу чи одразу за основу та в цілому, а тому на голосування поставили обидва варіанти.

З 12 членів комітету 6 висловилися за рекомендацію ухвалити законопроєкт за основу та в цілому, 2 депутатів проголосували проти, ще 4 – утрималися.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 4 депутатські фракції Верховної Ради виступили проти законопроєкту Зеленського щодо розпуску КСУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва