Коли поліцейський зможе застосувати електрошок: Уряд планує розширити перелік випадків

14:00, 11 ноября 2020
Поліцейський зможе застосувати електрошок до особи, яка вчинила адміністративне або кримінальне правопорушення і чинить при цьому фізичну протидію поліцейському.
Коли поліцейський зможе застосувати електрошок: Уряд планує розширити перелік випадків
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 11 листопада, Уряд планує розглянути законопроєкт «Про внесення змін до статті 45 Закону України «Про національну поліцію».

Як зазначено у пояснювальній записці, метою прийняття законопроєкту є вдосконалення правових підстав застосування поліцейськими електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанціїної дії.

Автори пояснюють, що згідно з пунктом 6 частини третьої статті 45 Закону України «Про Національну поліцію» поліцейський уповноважений застосовувати електрошокові пристрої для відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об’єкт, що перебуває під охороною та для відбиття нападу тварини, що загрожує життю і здоров’ю особи чи поліцейського.

Та як засвідчила практика, зазначені підстави не повною мірою враховують усі можливі випадки застосування таких спеціальних засобів.

Зокрема, це стосується затримання особи, яка чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти; затримання озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров’ю людей, у тому числі поліцейського.

На сьогодні до цієї категорії осіб відповідно до положень Закону України «Про національну поліцію» можливо застосовувати пристрої для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними знаряддями несмертельної дії (пункт 10 частини третьої статті 45) та вогнепальну зброю (пункт 6 частини четвертої статті 46).

У той же час, застосування електрошокових пристроїв дозволяє ефективно припинити порушення із завданням порушнику меншої шкоди порівняно із застосуванням пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними знаряддями несмертельної дії або вогнепальної зброї.

Тож, документом пропонується доповнити пункт 6 частини третьої статті 45 Закону України «Про Національну поліцію» новими підпунктами, відповідно до яких, електрошокові пристрої застосовуються для:

Затримання особи, яка вчинила адміністративне або кримінальне правопорушення і чинить при цьому фізичну протидію поліцейському;

Затримання особи, яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти;

Затримання особи, яка чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти;

Затримання озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров’ю людей, у тому числі поліцейського.

Крім того, законопроєктом пропонується внести змінити до підпункту «б» цього пункту, установивши підставу застосування електрошокових пристроїв для відбиття нападу тварини, що загрожує життю або здоров’ю особи чи поліцейського (відповідно до чинної редакції загроза повинна бути одночасно життю і здоров’ю). 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабмін позбавив Мін’юст повноважень з розгляду скарг на державних реєстраторів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду