Держгеокадастр стане контролером розміру земельних ділянок у власності однієї особи

15:30, 11 ноября 2020
У разі перевищення граничної площі земель сільськогосподарського призначення власник зобов’язаний позбутися надлишку протягом встановленого періоду.
Держгеокадастр стане контролером розміру земельних ділянок у власності однієї особи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У зв’язку із запровадженням в наступному році обігу земель сільськогосподарського призначення, згідно з ухваленим парламентом Законом України № 552-IX (відомии також як законопроект № 2178-10), Кабінет Міністрів України вирішив привести деякі свої акти у відповідність із ним.

Зокрема, вносяться зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 3 червня 2013 р. № 483 і від 14 січня 2015 р. № 15. Суть змін стосується контролю за загальною площею земельних ділянок сільськогосподарського призначення, якими можна володіти одній особі.

Як відомо, до 1 січня 2024 року зазначений закон встановлює, що загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати ста гектарів. Зазначене обмеження не поширюється на земельні ділянки, набуті у власність громадянином до набрання чинності цього положення.

Із 1 січня 2024 року дозволена норма володіння зросте до 10 тисяч гектарів на одного громадянина.

Якщо до особи переходить право власності на земельні ділянки, які за загальною площею перевищують встановлені норми, надлишок підлягає відчуженню її власником протягом року. У разі якщо відповідно до закону власник не позбувся надлишків, вони підлягають конфіскації за рішенням суду.

Ці положення записані у новій редакції статей 130 та 145 Земельного кодексу, які наберуть чинності 1 липня 2021 року.

Щоб втілити зазначені положення закону у життя, Кабмін, по-перше, має забезпечити практичну інформаційну взаємодію Державного земельного кадастру з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно та Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з метою одержання інформації про кількість землі у власності фізичної особи, а також юридичних осіб, учасником яких є даний громадянин.

По-друге, необхідно покласти на центральний орган виконавчої влади, який здійснює державний контроль за використанням та охороною земель, повноваженя стосовно подання до суду позову про конфіскацію земельної ділянки у разі порушення встановлених норм володіння однією особою. Таким органом був і залишається Держгеокадастр, тому у положення про нього внесені відповідні зміни, а перелік відомостей, обмін якими здійснюється в процесі інформаційної взаємодії, доповнений.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва