«Україна не переживе ще одного локдауну» — Голова Комітету охорони здоров’я ВР

13:05, 13 ноября 2020
Політики дійшли до висновку, що зараз потрібно шукати консенсус між економічними інтересами та ризиком для життя людей.
«Україна не переживе ще одного локдауну» — Голова Комітету охорони здоров’я ВР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький вважає, що «ще одного великого локдауну ми не переживемо», посилаючись на економічні показники. Про це він заявив на передачі «Право на владу» 12 листопада, яка була присвячена обговоренню карантину вихідного дня, який уряд запровадив у середу. На думку пана Радуцького, такий підхід не зможе «розірвати ланцюг» захворюваності, але може дещо знизити кількість хворих і «дозволить на простої побути ліжкам [для хворих на коронавірус] хоча б 5-10 годин, бо сьогодні ліжка експлуатуються 24 години на добу». Ключовим недопрацюванням уряду він назвав відсутність державної допомоги малому і середньому бізнесу («але не Епіцентру», який потрапив у скандал) у вигляді компенсації частини оренди, заробітної плати та іншого.

Дуже важливу думку висловив професор Валерій Пекар, який звернув увагу на те, що карантин сам по собі не є засобом боротьби із хворобою. Це відтермінування хвороби, яке запроваджується для того, щоб виграти час для уряду, щоб встигнути зробити «щось». А тому ключове питання у тому, який план дій має уряд на ці три тижні, наскільки цей план профінансований, і які результати ми маємо отримати. Інакше це матиме наслідком лише економічні втрати підприємців.

Питання економічних наслідків запровадженого карантину, тотального локдауну та їх порівняння було загальним лейтмотивом більшості виступів. Так, колишній Міністр розвитку економіки Тимофій Милованов заявив, що його попередня заява про потребу друкувати гроші обґрунтована необхідністю запровадити систему субсидій для бізнесу і відсутністю на це бюджетних коштів. Якби за ці 8 місяців уряд сформував таку систему, зараз була б можливість запровадити жорсткий карантин на 2-3 тижні і зменшити навантаження на лікарів та лікарні без ризику знищити малі та середні підприємства, які змогли пережити весняні обмеження. Також ексміністр висловив свою думку, що так чи так уряд повернеться до запровадження жорстокого карантину «подобається нам це чи не подобається». Ідею фінансової підтримки бізнесу підтримав і міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, який утримався від підтримки рішення запровадження карантину вихідного дня.

Лідер руху SaveФОП Сергій Доротич звернув увагу на те, що потреби друкувати гроші можна було б уникнути шляхом скорочення непотрібних витрат на державний апарат: «Я заходжу у державну установу, а там міняють кондиціонери, холодильники нові закупляють, обладнання. Терміново робіть секвестр бюджету, терміново урізайте витрати на утримання державного апарату. Я вам покажу, яким державним установам закупають холодильники, де в міністерствах ви влітку міняли кондиціонери замість того, щоб зберегти ці гроші, направити лікарям – збільшити їм зарплату».

До критики концепції карантину вихідного дня долучився і кандидат медичних наук з Одеси Сергій Калинчук. Він звернув увагу на те, що це абсурдна концепція навіть на рівні визначення, адже «карантин» сам собою має на увазі ізоляцію осередку спалаху захворювання на весь інкубаційний період, який для COVID-19 складає 2-3 тижні, а не 2-3 дні – цим не можна нічого досягнути з точки зору епідеміології, «це точно не карантин».

Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що не є прихильником карантину вихідного дня, але підкреслив, що такі дії уряду є пошуком балансу між економічними втратами і загрозою для життя людей. «В Україні є єдина особа, яка здатна і має право рекомендувати нам рішення [в умовах пандемії] – це міністр охорони здоров’я… Ми повинні довіряти тим рішенням, які приймаються… Ми повинні об’єднатися, як нація, а ми цькуємо уряд», – зазначив пан Гетманцев. Депутат у своїх виступах просував позицію, що під обмеження зараз потрапляють сфери, від яких споживачі «можуть відмовитися», а ми «повинні зробити все, щоб зупинити цю хворобу».

Таку позицію розкритикував Олександр Ткаченко: «Якщо ми не знайдемо консенсусу у цьому рішенні (щодо обмежень на сферу культури і розваг – прим.), якщо ми не будемо користуватися довірою після прийняття цих рішень, важко буде довести будь-яке інше рішення. Якщо ти хотів би звільнити всіх працівників сфери культури, скажи про це, і тоді ми будемо шукати консенсус… [Я буду відстоювати ідею] великого пакета допомоги».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Максим Степанов попередив українців, що чекати легкої зими не варто.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду