Бізнес жаліється на зростаючу кількість заблокованих податкових накладних

18:34, 16 ноября 2020
Податківці зловживають своїми дискреційними повноваженнями.
Бізнес жаліється на зростаючу кількість заблокованих податкових накладних
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У нинішньому році у стосунках бізнесу і держави намітилась тривожна тенденція – з кожним кварталом кількість скарг на дії державних фіскальних органів зростає приблизно вдвічі. Про це розповів заступник бізнес-омбудсмена Ярослав Грегірчак, коментуючи останній квартальний звіт організації.

За його словами найбільша кількість скарг надходить від підприємців щодо зупинення реєстрації податкових накладних. Значну кількість платників податків із реального сектору економіки стали активно відносити до категорії ризикових.

«При прийнятті цього рішення податківці часто-густо керуються абсолютно суб’єктивними критеріями. Новий Порядок зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування, який діє з 1 лютого 2020 року, передбачений Постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 № 1165, дає їм можливість у зручний для себе спосіб реалізовувати свої дискреційні повноваження, і казати, що в них, мовляв, є певна податкова інформація, що свідчить про ризиковість платника податків», - пояснює заступник бізнес-омбудсмена.

Дійсно, ця так звана «наявна податкова інформація», без пояснень, що воно таке, значиться як пункт восьмий у Критеріях ризиковості платника податку на додану вартість (Додаток №1 до Постанови КМУ № 1165). Таким чином, податківці можуть трактувати таку інформацію на власний розсуд.

«Рада бізнес-омбудсмена спостерігає необґрунтоване застосування податківцями таких аргументів як низька середня заробітна плата, низька податкова віддача з податку на прибуток і ПДВ; або низька кількість працівників у штаті, недостатність виробничих потужностей, щоб займатися тим видом діяльності», - зазначає Ярослав Грегірчак.

Він повідомив, що Рада бізнес-омбудсмена веде активний діалог з керівництвом Державної податкової служби України, щоб переконати його в тому, що не можна використовувати критерії ризиковості як «універсальну зброю», бо такий підхід розхитує баланс між інтересами держави і платників податків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки