В уряді пропонують запровадити мораторій на держперевірки певних категорій малого бізнесу

12:25, 19 ноября 2020
Крім того, може змінитися і перелік сфер законодавства, дотримання яких будуть контролювати під час перевірок.
В уряді пропонують запровадити мораторій на держперевірки певних категорій малого бізнесу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства пропонує внести зміни до законодавства у сфері державного контролю за діяльністю малих та мікропідприємств. Так, мета, яку перед собою поставили урядовці, має два виміри:

  • Збереження обмеження перевірок підприємців на спрощеній системі оподаткування;
  • Запровадження обмеження перевірок підприємців, які не використовують спрощену систему оподаткування.

Для досягнення цієї мети у міністерстві пропонують нову редакцію закону «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності». В цілому, пропонована редакція містить не так багато змін від оригіналу. Перш за все, змінюється назва і перелік суб’єктів, які підпадають під його дію – законопроект стосуватиметься усіх малих та мікропідприємств, а не лише тих, хто на спрощеній системі оподаткування.

Другою важливою зміною, яка має з’явитися у законі, є мораторій на проведення перевірок малих та мікропідприємств, які не використовують спрощену систему оподаткування. Такий мораторій стосується проведення державними органами планових перевірок протягом трьох років з моменту державної реєстрації підприємства. Після цього контроль здійснюватиметься на загальних засадах. На думку міністра Ігора Петрашка, такий мораторій дозволить зменшити тиск на бізнес.

Також змінам підлягають і особливості проведення державного нагляду за підприємствами на спрощеній системі оподаткування. Так, із переліку питань, які державні органи можуть контролювати під час планових та позапланових перевірок, виключають контроль за додержання законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у частині призначення, нарахування та виплати матеріального забезпечення страхових виплат. Імовірніше за все, це черговий крок уряду в сторону накопичувальної пенсійної системи, яка може запрацювати вже у 2021 році. Логіка виключення цього положення, скоріше за все, полягає у тому, що працівник сам буде зацікавлений відкладати собі на пенсію, а тому буде контролювати сплату роботодавцем відповідних внесків.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Мінінфраструктури хоче залучити під державні гарантії додаткові 5 мільярдів гривень на будівництво доріг у 2020 році.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді