Накопичувальна пенсійна система може запрацювати уже влітку 2021 року

11:47, 18 ноября 2020
Спершу на накопичувальну систему перейдуть певні категорії працівників — її можна розглядати як «чернетку» загальної накопичувальної системи.
Накопичувальна пенсійна система може запрацювати уже влітку 2021 року
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

6 листопада Кабінет України презентував Національну економічну стратегію України до 2030 року. Стратегія, зокрема, містить аналіз різноманітних державних галузей та пропозиції щодо досягнення кращих показників протягом наступних 10 років. Йдеться у документі і про реформу пенсійних виплат – за планом урядовців, до 2030 року 100% українців мають перейти із солідарної пенсійної системи до накопичувальної.

Отже, за найближчі десять років система має сильно змінитися. Для цього уряд вже починає робити перші кроки у цьому напрямку. Так, на засіданні Кабінету Міністрів 18 листопада будуть розглядати законопроект про внесення змін до законодавства щодо накопичувальної пенсійної системи, який розробили у Міністерстві соціальної політики.

У пояснювальній записці до проекту акта міністерка Марина Лазебна зазначає, що ухвалення законопроекту потрібно для зняття навантаження з бюджету у частині пенсійних виплат для осіб, які були залучені до робіт із важкими та шкідливими умовами праці. Так, проблема полягає у тому, що з 10 000 підприємств 8000 мають заборгованість із відшкодування виплат для таких категорій працівників, з них 2500 збанкрутували або просто не мають жодних активів. Тому міністерство пропонує запровадити накопичувальну систему для робітників з важкими та шкідливими умовами праці вже у липні 2021 року. Втім, можна припустити, що це «пілотний проект», у рамках якого уряд буде перевіряти, як працює система.

Отже, з 1 квітня уряд дасть можливість визначеним працівникам обрати для себе недержавний фонд або страхову організацію, куди будуть здійснюватися його накопичувальні виплати. Перелік авторизованих (тепер замість ліцензування вони будуть проходити авторизацію) фондів, з якими працівники можуть співпрацювати, буде опублікований на сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Авторизувати фонди буде ця сама Національна комісія. Тому, хто протягом 3 місяців не вибере собі фонд, його «призначать» у автоматичному порядку, визначеному ПФУ. У свою чергу, платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування залишаються лише підприємці, які клеймують ювелірні та дорогоцінні вироби.

Кошти, сплачені обраному чи призначеному пенсійному фонду, будуть зберігатися у банку, який виграє спеціальний конкурс на право стати зберігачем. Пенсійний фонд може використовувати кошти, які знаходяться на зберіганні для інвестування у визначеному законодавством порядку – таким чином фонд буде заробляти гроші для оплати адміністративних видатків та забезпечувати додаткові прибутки майбутнім пенсіонерам. Тобто пенсійна система стає більше схожою на депозитний рахунок.

У накопичувальній системі буде три види пенсійних виплат:

  • Довічна пенсія;
  • Пенсія на визначений строк;
  • Одноразова виплата.

Важливою відмінністю накопичувальної системи від солідарної є спадкування пенсійних коштів у разі смерті робітника/пенсіонера. Тобто всі кошти, які не були виплачені майбутньому чи дійсному пенсіонерові, можуть успадкувати спадкоємці. Це велика перевага порівняно із чинною системою, коли зі смертю людини її сплачені страхові внести ніяк не допомагають її родині. Крім того, законопроект містить пряму норму, яка забороняє використовувати кошти, акумульовані у накопичувальній системі, для виплати пенсій за солідарною – тобто держава не має права використати ваші кошти для виплати пенсій комусь іншому.

Крім того, розширюється перелік випадків, коли людина може отримувати пенсійні виплати з накопичувального пенсійного фонду:

  • Досягнення пенсійного віку;
  • Лікування важких/критичних станів у застрахованої особи чи її родини;
  • Виїзд на постійне проживання за кордон;
  • Набуття інвалідності І чи ІІ групи;
  • Відповідність вимогам для отримання пенсії працівникам з (особливо) важкими та шкідливими умовами праці.

У підсумку, «на папері» система виглядає перспективно. Втім, ключовим питання залишається те, як вона буде працювати. Зокрема, питання про те, звідки взяти додаткові гроші для забезпечення пенсіонерів за солідарною системою, якщо поступово всі будуть переходити на накопичувальну систему. І чи не призведе це до фактичного збільшення податкового навантаження на робітників.

Нагадаємо, раніше Комітет ВР з питань антикорупційної політики назвав подібні ініціативи «фінансовою пірамідою».

Також Мінсоцполітики пропонує збільшити критерії для призначення субсидії.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області