Мінекономіки ініціює підвищення окладів для певних категорій держслужбовців

13:17, 25 ноября 2020
Підставою для підвищення назвали те, що оклад цих працівників складає лише 58% від мінімалки.
Мінекономіки ініціює підвищення окладів для певних категорій держслужбовців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Зарплати бюджетників в Україні поступово зростають, втім, не всюди і далеко не рівномірно. Так, зростання зарплати освітянам уряд вкотре вирішив відкласти – обіцяне підвищення мінімального окладу до 3 прожиткових мінімумів перенесли на 2022 рік. А от стосовно державної служби все поступово просувається вперед.

Зокрема, у жовтні Кабмін підняв найменші оклади держслужбовців обласних та районних адміністрацій. На засіданні уряду 25 листопада Кабмін також планує розглянути питання про підвищення оплати праці державних службовців. Відповідний проект Постанови КМУ представлятиме міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Пропоновані зміни стосуватимуться не всіх держслужбовців. Цього разу пропонується підвищити посадові оклади працівників Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу. У міністерстві вважають, що чинний рівень окладів є невиправдано низьким. Так, при нинішній мінімальній зарплаті у 5000 гривень оклад провідного експерта Центру становить 1940-2000 гривень (а у регіонах ще менше). При цьому оклад Директора Центру ледь-ледь більший мінімалки – 5200 гривень, а оклад директора регіонального відділення складає  лише 3620 гривень.

Разом з тим у Мінекономіки наголошують, що Центр є важливою складовою державного апарату. Зокрема, його діяльність безпосередньо пов’язана із координацією реалізації державної політики у сфері державної служби, а також виконанням положень Угоди про асоціацію з ЄС та інших важливих аспектів. А тому, зважаючи на важливість діяльності Центру та поступове збільшення мінімальної заробітної плати, існує потреба збільшити посадові оклади його співробітників і керівництва, а також працівників регіональних управлінь. Підвищувати оклади всім будуть приблизно рівномірно – у 2-2,5 рази.

Додатковим обґрунтування для такого рішення Мінекономіки називає попередню ініціативу уряду щодо збільшення посадових окладів працівників 1-го тарифного розряду ЄТС. Втім, зважаючи на те, що те підвищення складало лише 123 гривні, його використання у якості підстави для підвищення окладів на 3-5 тисяч виглядає дещо дивним.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Мін’юст пропонує включити у Виборчий кодекс механізм для боротьби із кандидатами-«клонами».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси