Мін’юст пропонує включити у Виборчий кодекс механізм для боротьби із кандидатами-«клонами»

11:15, 25 ноября 2020
У міністерстві відзначають, що усталена практика виставляння двійників спотворює волевиявлення громадян.
Мін’юст пропонує включити у Виборчий кодекс механізм для боротьби із кандидатами-«клонами»
Джерело фото: minjust.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Основна частина місцевих виборів пройшла вже як місяць тому, найближчі вибори будуть майже за три роки. А це означає, що зараз саме час боротися із «брудними виборчими технологіями». Принаймні здається, що саме така логіка у Міністерства юстиції, яке лише зараз виносить на розгляд уряду законопроект щодо відповідних змін до Виборчого кодексу.

Міністр юстиції Денис Малюська у пояснювальній записці до про проекту акта зазначає, що сам Виборчий кодекс забороняє застосування обману або будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню волевиявлення виборця. І, хоча міністр і пише про запровадження механізму боротьби із «брудними виборчими технологіями» загалом, законопроект пропонує врегулювати лише особливості захисту виборців від кандидатів-двійників. Зокрема, законопроект має запобігати зловживанням кандидатами щодо введення виборців в оману стосовно своєї особистості шляхом зміни прізвища, імені та по-батькові напередодні виборів.

Навряд можна посперечатися з тим, що кандидати-двійники – це поширена проблема для українських виборів. Так, одним з найяскравіших і свіжих прикладів спроби застосування «клонів» можна назвати останні вибори міського голови в Одесі. У тамтешньому виборчому бюлетені під час першого туру могли опинитися 4 двійники кандидата від Слуги Народу Олега Філімонова, двоє Зеленських та один фейковий Міхеїл Саакашвілі. Втім, потрапити у бюлетені їм не вдалося – їхню реєстрацію скасувала ЦВК. Втім, ЦВК ухвалила таке рішення через невнесення застави, а про можливе введення громадян в оману Комісія згадала «між іншим».

Зазвичай такі кандидати є «технічними» – їхнє  головне завдання полягає або у тому, щоб відтягнути частину голосів у кандидата, якого копіюють. З іншого боку, є «клони», які копіюють не кандидата, що висувається, а іншу відому людину. Таким прикладом є вже згадані двійники Володимира Зеленського. На парламентських виборах 2019 року один з його клонів на 216 окрузі у Києві зміг не лише відтягнути голоси у інших кандидатів, але й перемогти за результатами голосування щонайменше на одній виборчій дільниці. Що лише зайвий раз доводить потенційну ефективність застосування двійників та потребу боротися із ними.

Очевидно, що заборонити майбутнім кандидатам змінювати своє ім’я або висуватися після його зміни було б порушенням їхніх законних прав на перше і друге відповідно. Втім, Мін’юст вирішив боротися з «клонами» у інший спосіб. За пропозиціями урядовців, інформація про зміну прізвища, імені (імен) чи по-батькові кандидата протягом 6 місяців до виборів буде розміщуватися на сайті ЦВК, інформаційних плакатах і буклетах та у виборчому бюлетені. Стосуватиметься це як кандидатів у народні депутати, так і кандидатів на місцевих виборах.

Крім того, у міністерстві пропонують змінити вимоги до повідомлення виборчої комісії кандидатами у місцеві голови та депутати щодо зміни прізвища. Чинна редакція кодексу містить вимоги, які передбачають, що такі кандидати у автобіографії зазначають про всі зміни ПІБ протягом останніх п’яти років до дня висування. Натомість урядовці пропонують замінити це формулювання на «до дня виборів». Таким чином, ця норма приводиться у відповідність до вимог, які висуваються до кандидатів у народні депутати. З іншого боку, це виходить таке собі повідомлення «у майбутнє», адже автобіографія складається саме під час реєстрації кандидатом.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Денис Малюська заявив про те, що законопроект про «очищення» Вищої ради правосуддя з’явиться у найближчий час.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду