ВС роз’яснив поважні причини пропуску строку для прийняття спадщини

16:46, 31 декабря 2020
Які причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини не можуть бути визнані поважними: позиція ВС
ВС роз’яснив поважні причини пропуску строку для прийняття спадщини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 750/262/20 та встановив, що саме по собі незнання про смерть спадкодавця без установлення інших об’єктивних, не переробних, істотних труднощів на вчинення дій щодо прийняття спадщини не свідчить про поважність пропуску зазначеного строку.

Так, з матеріалів справи відомо, що позивач звернувся з позовом до особи про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позовна заява мотивована тим, що помер батько позивача. Позивач є спадкоємцем за законом першої черги, проте у визначений законом строк спадщину не прийняв, оскільки він працює водієм вантажного автомобіля, який використовується для міжнародних перевезень, та у період з квітня 2019 року по 21 листопада 2019 року перебував у відрядженні за кордоном.

Зазначав, що протягом останніх років він не спілкувався зі своїм батьком, проживав окремо від нього, а про відкриття спадщини дізнався лише 20 листопада 2019 року, тобто поза межами визначеного законом строку для прийняття спадщини.

На підставі викладеного, позивач просив визначити йому додатковий строк тривалістю у два місяці з моменту набрання судовим рішенням у цій справі законної сили для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька.

Рішенням Деснянського районного суду міста Чернігова позов задоволено. Постановою Чернігівського апеляційного суду рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Висновок Верховного Суду

ВС підкреслив, що вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними причинами є причини, пов’язані з об’єктивними не переробними істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: тривала хвороба спадкоємців; велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; складні умови праці, які, зокрема, пов'язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

При цьому, судом не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, як юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини, необізнаність особи про наявність спадкового майна та відкриття спадщини, похилий вік, непрацездатність, невизначеність між спадкоємцями, хто буде приймати спадщину, відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини, несприятливі погодні умови тощо.

Також ВС зауважив, що якщо ж у спадкоємця перешкод для подання заяви не було, а він не скористався правом на прийняття спадщини через відсутність інформації про смерть спадкодавця, то правові підстави для визначення додаткового строку для прийняття спадщини відсутні.

ВС наголосив, що вирішуючи спір суди не врахували, що не спілкування позивача зі спадкодавцем внаслідок неприязних відносин між ними, а також необізнаність спадкоємця про факт смерті батька не є об'єктивними та непереборними труднощами, з якими закон пов'язує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини.

Разом з тим, саме по собі незнання про смерть спадкодавця без установлення інших об’єктивних, непереробних, істотних труднощів на вчинення дій щодо прийняття спадщини не свідчить про поважність пропуску зазначеного строку.

ВС зазначив, безпідставним є посилання позивача на недобросовісність поведінки іншого спадкоємця - відповідача (дружини спадкодавця), щодо ненадання відомостей про відкриття спадщини, оскільки вказані обставини також не свідчать про поважність причин пропуску позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини, оскільки не є перешкодою на вчинення спадкоємцем дій по прийняттю спадщини відповідно до норм цивільного права.

Постановою Верховного Суду рішення Деснянського районного суду міста Чернігова та постанову Чернігівського апеляційного суду скасовано, прийнято нову постанову про відмову в задоволенні позовних вимог.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, коли спадкоємець може бути усунений від права на спадщину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва