Microsoft запатентувала пристрій, який може дати людям життя після смерті

11:30, 17 января 2021
Пристрій беззаперечно інноваційний, але поки що до нього є ряд питань щодо захисту персональних даних від недоброчесного використання.
Microsoft запатентувала пристрій, який може дати людям життя після смерті
Джерело фото: Be Right Back/Netflix
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Можливість повертати людей до життя – принаймні у штучному «тілі» – давно турбує вчених різних країн та континентів. І, як це часто буває, те, що не вдається реалізувати вченим, показують у своїх роботах митці. Зокрема, можливу концепцію такого «воскресіння» висвітлили в антиутопічному серіалі «Чорне Дзеркало». Автори епізоду «Be Right Back» припускають, що невдовзі технології дозволять створити копію особистості людини на основі її дописів та активності у соцмережах, а тоді цю копію помістити у певну оболонку, з якою близькі загиблої людини зможуть взаємодіяти.

Так, спершу головній героїні запропонували спілкуватися з чат-ботом, який імітував манеру переписуватися її загиблого хлопця. Далі розробники запропонували користувачам програму, яка на основі аудіо- та відеозаписів до манери спілкування додала ще й імітування голосу. Третім етапом стало поміщення копії особистості до робота, який виглядає точно так, як померла людина. Втім, не варто думати, що це лише нездійсненні вигадки авторів серіалу, адже перший етап такого «воскресіння» вже майже став реальністю. 1 грудня 2020 року компанія Microsoft отримала патент на «Створення чат-бота для спілкування з певною людиною».

Як пристрій працюватиме

У патенті відзначено, що компанія планує не лише створити такого бота, але розробити спеціальні пристрої, які будуть дозволяти користуватися ботом. Спрощена схема функціонування такої системи виглядатиме таким чином:

  1. Надходження заявки на створення чат-бота для спілкування з певною людиною.
  2. Отримання доступу до інформації про людину: світлини, мовні дані, дописи у соцмережах, електронні та звичайні листи.
  3. Створення Індексу особистості.
  4. Підготовка чат-бота із використанням Індексу особистості – «підготовка для спілкування та взаємодії в якості особистості певної людини».

У патенті передбачено, що до чат-бота можна буде помістити копію особистості не лише померлої людини, а й нині живої. Зокрема, людина зможе помістити у бота свою особистість та самостійно зайнятися його додатковою підготовкою, щоб усунути можливі неточності у тому, як він буде спілкуватися. Більше того, винахідники пишуть, що їхній пристрій з технічної точки зору може дати можливість поспілкуватися не лише з близькими та друзями, але й історичними постатями, знаменитостями і навіть вигаданими персонажами – головне мати достатньо інформації для опрацювання та належно «натренувати» пристрій.

Які є ризики

Описаний функціонал – можливість помістити до чат-бота кого завгодно разом із можливістю змінювати «неточності» у спілкуванні – можна використовувати не лише для спілкування із близькими, які більше не з нами. Якщо такі функції будуть необмежено доступні користувачам, вони можуть зловживати ними. Наприклад, «копію» знаменитостей можна буде запрограмувати поводитися, як свого хлопця чи дівчину. І це підіймає питання про те, що далеко не всі технічні можливості мають бути реалізовані у прототипах пристроїв.

Також постає і ряд питань, які стосуються приватності та захисту особистісної інформації від різноманітних зловживань. Чи можна буде помістити у чат-бот будь-кого або лише своїх близьких, друзів чи знайомих? Чи треба буде брати дозвіл у людини, яку хочеш «скопіювати», або її родичів? Чи можна буде заборонити поміщати у бота свою копію чи копію свої рідних – як окремим людям, так і взагалі будь-кому? У підсумку, сама лише інформація з патенту дає значно менше відповідей, аніж ставить питань. Багато чого буде залежати від технічних обмежень та правил використання, які пропише компанія. Хоча завжди залишається імовірність того, що компанія – випадково чи навмисне – залишить технічну чи правову лазівку, як це трапляється із технологіями, які не мають аналогів.

Замахуються винахідники і на другий етап, зображений у вищезгаданому серіалі – імітація голосу: «У певних випадках можлива генерація [копії] голосу певної людини, використовуючи записи та аудіоінформацію, пов’язані із цією людиною». І це лише посилює вищеописані занепокоєння. У будь-якому разі можна припустити, що як тільки технології дозволять створювати точні копії людей, у які можна буде помістити такого чат-бота, можна буде називати «Чорне Дзеркало» пророчим. Втім, також не можна забувати, що у серіалі все закінчилося не найкращим чином, і бути обережними – як розробникам, так і потенційним користувачам.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що працівники Google створили профспілку – хочуть боротися за те, щоб компанія дотримувалася свого гасла «Не будь злом».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області