Після блокування Трампа у Інтернеті стало на 73% менше дезінформації про вибори у США

14:55, 20 января 2021
Аналітики виявили зменшення кількості подібних дописів під час оцінки онлайн-активності до та після 9 січня.
Після блокування Трампа у Інтернеті стало на 73% менше дезінформації про вибори у США
Джерело фото: Chip Somodevilla/Getty Images
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вже сьогодні ввечері закінчиться понад двомісячна епопея довкола виборів Президента США – відбудеться інавгурація Джозефа Байдена. За декілька днів до цього оглядачі американського політичного життя почали підводити підсумки президентства Дональда Трампа. Business Insider повідомляє, що один із найцікавіших підсумків діяльності 45-го Президента США виявила аналітична компанія Zignal Labs.

Аналітики порівняли активність користувачів у соціальних мережах до 9 січня – тоді облікові записи Трампа почали блокувати на різних платформах – та після  цієї дати. У підсумку, у Zignal Labs виявили, що після блокування Дональда Трампа кількість недостовірної інформації щодо президентських виборів 2020 року у соціальних мережах знизилася майже на три чверті – на 73%.

Відповідно до результатів дослідження компанії, протягом тижня кількість недостовірних публікацій у ряді соціальних мереж сукупно знизилася з 2,5 мільйонів до 688 тисяч. Йдеться про дописи щодо шахрайства на виборах, зламані/перепрограмовані пристрої для голосування, підроблені бюлетені і т.ін.

У Zignal Labs дійшли висновку, що таке падіння напряму пов’язано із блокуванням акаунтів Дональда Трампа та багатьох його прибічників: колишнього радника Президента з нацбезпеки Майкла Флінна, юристки виборчого штабу Трампа Сидні Павелл та інших.

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», компанія Dominion, яка займається програмним забезпеченням для проведення виборів, подала позов на Сидні Павелл за те, що вона «стала джерелом вірусної дезінформаційної кампанії». У компанії стверджують, що Павелл поширювала неправдиву інформацію про те, що виборчі пристрої Dominion впливали на результати виборів на користь Байдена.

Крім загальних показників падіння кількості тематичних дописів, є й більш специфічні показники. Так, протягом тижня на 95% знизилася кількість використань гештеґів #FightforTrump та #HoldTheLine, а також фрази «March for Trump». Не можна виключати, що крім самого блокування Трампа у соцмережах певний вплив на їх використання вплинуло і поступове усвідомлення неминучості наближення інавгурації Байдена. Тобто, зниження активності може бути пов’язане із усвідомленням остаточної поразки республіканця або ж відстороненням частини консерваторів від Трампа після спроби штурму Капітолію.

Загалом, події довкола блокування облікових записів Трампа та його прихильників вкотре оживило у США дискусію довкола «Section 230». Ця норма визначає, що сайти та платформи можуть видаляти заборонений законом контент, але не несуть відповідальності, якщо вирішать його не видаляти. З одного боку, саме завдяки такому ліберальному регулюванню з’явилися сучасні соцмережі, якими ми їх знаємо. З іншого – саме відсутність відповідальності за бездіяльність щодо розміщеного забороненого (чи неправдивого) контенту перетворило соціальні мережі із місць для спілкування на платформи для поширення пропаганди, фейків та цькування одних людей на інших.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що з’явилася інформація, яка підтверджує, що правоохоронці знали про напад на Капітолій щонайменше за три дні до цього.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва