Правоохоронці знали про напад на Капітолій – у парламенті триває розслідування

15:30, 18 января 2021
Керівники служб безпеки вирішили не залучати додаткові сили, а лише попросили Нацгвардію «бути напоготові».
Правоохоронці знали про напад на Капітолій – у парламенті триває розслідування
Джерело фото: bbc.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Штурм Капітолію прихильниками Дональда Трампа 6 січня дуже швидко обріс купою історій – як правдивих, так і абсолютно вигаданих. Однією із таких нових історій стала ідея, що поліція Капітолію навмисно дозволила протестувальникам захопити парламент – щоб таким чином «добити» рейтинги Трампа і вивести його з великої політики. Нещодавно у прибічників такої ідеї з’явився непрямий доказ такого сценарію.

Ряд американських ЗМІ повідомляє, що поліція Капітолію мала відомості щодо можливого штурму парламенту щонайменше за 3 дні до нього. При цьому співробітники Конгресу зазначили, що самі поліцейські інформацію не приховували – вони передали відповідні дані керівникам служби безпеки Палати Представників та Сенату Полу Ірвінґу та Майклу Стенджеру. На основі цієї інформації вони могли і повинні були зробити запит на посилення охорони парламенту силами Національної Гвардії, втім, не зробили цього – у невіданні залишилися як спікерка Палати демократка Ненсі Пелосі, так і очільник більшості у Сенаті республіканець Мітч МакКонел.

Судячи з усього, Ірвінґ та Стенджер були впевнені у тому, що наявних людей та засобів буде достатньо для того, щоб зупинити протестувальників. За день до 6 січня вони таки поінформували конгресменів та сенаторів про можливу небезпеку. Нацгвардію також попередили про загрозу, але лише попросили бути напоготові. Після того, що сталося, Пол Ірвінґ та Майкл Стенджер подали у відставку.

«Їхня бездіяльність була поворотним моментом у ряді безпекових рішень, які залишили Капітолій без належного захисту під час прориву у будівлю тисяч бунтівників Трампа, що призвело до масових сутичок, у ході яких було вбито працівника поліції Капітолія та одного з протестувальників», – пише New York Times.

Ця інформація з’явилася унаслідок внутрішнього розслідування поліції Капітолія, яке починалося для виявлення можливої допомоги протестувальникам у захопленні парламенту з боку членів Конгресу з Республіканської партії. За словами спікерки Палати Представників, парламентарі серйозно налаштовані притягнути винних до відповідальності: «Якщо буде виявлено, що члени Конгресу були пов’язані із цим заколотом – що вони допомагали вчинити чи схиляли до злочину – можливе застосування заходів притягнення до відповідальності поза Конгресом».

Станом на 15 січня, у зв’язку зі штурмом Капітолію правоохоронці затримали щонайменше 40 людей, близько сотні людей висунули обвинувачення. Зокрема, обвинувачення висунули Домініку Пеццолі – колишньому морпіху, який під час штурму відібрав у поліцейського щит та вів за собою групу протестувальників. За словами свідків, група Пеццоли мала намір вбити «всіх, кого знайдуть», а сам Пеццола пізніше планував приїхати на інавгурацію Джо Байдена для продовження погромів. У ФРБ також повідомляють, що вже провели понад три десятки допитів безпосередньо щодо нападів на правоохоронців, включно із убивством одного поліцейського.

За відсутності відкритих даних щодо того, яку саме інформацію отримала служба безпеки Капітолію напередодні штурму, говорити про навмисне сприяння захопленню навряд можна. Так, відповідні свідчення могли містити значно нижчу кількість потенційних учасників, через що рішення про незалучення Нацгвардії здавалося посадовцям обґрунтованим. Хоча, з іншого боку, видається, що сама по собі інформація про можливу спробу захоплення парламенту мала б стати приводом до посилення охорони, незалежно від кількості потенційних нападників.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла: щонайменше одній людині із тих, хто штурмував Капітолій, може загрожувати смертна кара. Багатьох інших можуть ув’язнити довічно.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси