Дія Сіті: Комітет знайшов у законопроекті про створення Дія Сіті корупційні ризики

18:20, 20 января 2021
Автор законопроекту погодився із висновками Антикоркомітету та пообіцяв доопрацювати норми, які викликали сумніви у його колег.
Дія Сіті: Комітет знайшов у законопроекті про створення Дія Сіті корупційні ризики
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики 19 січня депутати у рамках проведення антикорупційної експертизи розглядали законопроект № 4303 «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» або ж законопроект про створення Дія Сіті. Обговорення проекту за участю одного з його авторів – заступника голови Комітету цифрової трансформації Єгора Чернєва – було доволі палким і тривало майже півгодини.

Спершу Голова Антикоркомітету Анастасія Радіна озвучила проект висновку – визнати законопроект таким, що не містить корупційних ризиків, із зауваженням щодо надання положеннями проекту Міністерству цифрової трансформації фактичної можливості встановлювати додаткові вимоги до пошукачів статусу резидента. Це може призвести до певних корупційних ризиків, зважаючи на те, що статус резидента Дія Сіті має на увазі пільговий податковий режим. Пізніше Голова комітету оголосила, що НАЗК також надало висновок, що ці норми можуть сприяти виникненню корупційних ризиків.

Доповнив побоювання щодо надмірних дискреційних повноважень Мінцифри і Ярослав Юрчишин. Він, зокрема, послався на ч. 6 ст. 9 законопроекту, яка говорить, що міністерство може відмовити юрособі у набутті статусу резидента Дія Сіті у разі, якщо «інформація, надана в заяві заявника, є недостовірною». При цьому у документі не визначено того, що недостовірність інформації у такому випадку має бути якимось чином підтверджена.

Зауважень додав Анатолій Бурміч. На його думку, законопроект створює нерівні умови для різних підприємців. Так, документ позбавляє можливості отримати податкові пільги ФОПів та юридичних осіб, у яких менше 9 осіб або розмір середньої місячної винагороди менше 1400 доларів. Такі вимоги він назвав необґрунтованими та дискримінаційними.

Єгор Чернєв, у свою чергу, жодної дискримінації чи обмежень для малих підприємств не побачив. Він зазначив: «Це абсолютно добровільна історія, перш за все. Тобто, компанії, якщо хочуть якісь пільги отримати, то вони мають відповідати критеріям. Критерії кількісні виключно: кількість працівників, медіальна зарплата, відсоток доходів від основних КВЕДів – IT і розробка. Якщо компанія не хоче отримувати якісь пільги, то вона залишається на тих умовах, на яких зараз працює». Далі він зазначив, що «ми хочемо, щоб туди заходили компанії саме», а ФОПи можуть співпрацювати вже з цими компаніями, втім не пояснив, чому саме юрособам наданий пріоритет або ж у чому недоліки ФОПів.

Депутат погодився із зауваженнями щодо передбачених законопроектом широких повноважень Мінцифри. Він повідомив комітету, що автори документа планують виключити та змінити ці дискусійні норми до другого читання, а також розглядають можливість подачі доопрацьованого законопроекту, який буде враховувати ці зауваження. Відстояти Чернєв вирішив лише питання про «недостовірні дані». Депутат наполягав, що відповідну інформацію на достовірність буде перевіряти аудиторська компанія, яку винаймає сам резидент. Мінцифра ж буде лише ухвалювати рішення про відмову у наданні статусу, якщо аудитори виявлять, що подані дані недостовірні.

Анастасія Радіна запропонувала комітету проголосувати за те, щоб визнати законопроект № 4303 таким, що містить окрему норму, яка може призвести до виникнення корупційних ризиків – дискреційні повноваження Мінцифри встановлювати додаткові вимоги для отримання податкових пільг. Із критикою такої пропозиції виступив Анатолій Бурміч, який зазначив, що знайшов у проекті не 1, а цілих 6 корупційних ризиків, хоча і не пояснив, про які 5 додаткових ризиків йдеться. Він закликав авторів «вичистити» законопроект, «і тоді будемо [його] приймати, але в тому вигляді – вибачте».

Втім, після такого вияву незгоди із пропозицією, поставленою на голосування, пан Бурміч чомусь все одно проголосував «за». У підсумку комітет підтримав пропозицію Голови Комітету 15 голосами.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що уряд підтримав пропозицію Мінцифри про проведення у Києві експериментального проекту щодо проведення навчань з цифрових технологій для зареєстрованих безробітних.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси