У СБУ хочуть відібрати право розслідувати економічні та корупційні злочини

19:08, 27 января 2021
Але у поданому законопроекті є норма, яка здатна нівелювати будь-які заборони.
У СБУ хочуть відібрати право розслідувати економічні та корупційні злочини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності більшістю голосів підтримав і рекомендуватиме до першого читання проект Закону «Про внесення змін до законодавства України про адміністративні правопорушення, кримінального законодавства та кримінального процесуального законодавства щодо діяльності Служби безпеки України та розвідувальних органів» (реєстр. № 4392), розроблений членом комітету, народним депутатом Сергієм Іонушасом.

«На сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано ряд законопроектів щодо реформування та визначення основних підходів до функціонування Служби безпеки України, основною метою яких є закріпити нові пріоритети в роботі та зробити Службу безпеки України більш ефективною. Крім того, набув чинності Закон про розвідку, яким, зокрема, визначений правовий статус та соціальні гарантії співробітників розвідувальних органів України. Отже, необхідне також внесення відповідних законодавчих змін до законодавства про адміністративні правопорушення, до кримінального та кримінального процесуального законодавства», - пояснив призначення законопроекту його автор.

Основні моменти законопроекту:

  • У Кодексі України про адміністративні порушення вводиться адміністративна відповідальність (нова стаття 185-14) за ненадання державним органом, військовим формуванням, органом місцевого самоврядування, державним підприємством, установою, організацією інформації на запит Служби безпеки України, направлений відповідно до закону, або надання на такий запит завідомо недостовірної інформації, порушення встановлених законом строків її надання, повідомлення третіх осіб стосовно того, що про них збирається така інформація.
  • У Кримінальному кодексі України доповнюються положення статті 43 щодо визначення підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності у разі виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття кримінально протиправної діяльності організованої групи чи злочинної організації.
  • У Кримінальному процесуальному кодексі України пропонується внести зміни у статті 36, 40 та 41, якими прокурорам та слідчим органів досудового розслідування буде заборонено доручати проведення оперативно-розшукових дій оперативним підрозділам СБУ. Таким чином припиниться втручання в роботу інших правоохоронних органів. Крім того, слідчі органи СБУ будуть позбавлені права розслідувати економічні та корупційні кримінальні правопорушення і зосередяться тільки на розслідуванні злочинів щодо державної безпеки України.
  • Стосовно співробітників розвідувальних органів, то вони у Кримінальному кодексі отримають додатковий захист шляхом внесення до кодексу основних складів кримінальних правопорушень щодо посягання на своє життя та майно.

Щоправда, не всі схвально сприйняли цей законопроект. Зокрема, представники фракції «Голос» висловились категорично проти окремих його положень.

«Цей законопроект мав бути суто технічним, але туди вмістили одну абсолютно політичну норму», - заявила народний депутат Олександра Устінова.

Йдеться про запропоновані зміни у статтю 216 КПК (Підсудність), згідно з якими Генеральний прокурор (виконувач обов’язків Генерального прокурора) своєю вмотивованою постановою матиме право передавати здійснення досудового розслідування від НАБУ до СБУ, якщо правопорушення становитиме загрозу державній безпеці України.

Депутати від Голосу переконані, що ця норма стане прямою дорогою до зловживань, які ми вже спостерігаємо у розслідуванні справи Татарова.

Автор законопроекту, у свою чергу, вважає, що на цю тему ще буде час подискутувати між першим та другим читанням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді