Чудеса законодательной техники: Рада дополнила УК статьей 286-1, которая уже там есть

08:01, 17 февраля 2021
Верховная Рада приняла закон об ужесточении ответственности за пьяное вождение, дополнив Уголовный кодекс статьей 286-1, которая существует в нем и сейчас.
Чудеса законодательной техники: Рада дополнила УК статьей 286-1, которая уже там есть
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 февраля Верховная Рада приняла как закон законопроект 2695 об изменении порядка привлечения водителей к ответственности и увеличении штрафов за нарушение ПДД. Этот закон, как заявлено, направлен на борьбу с пьянством на дорогах, однако касается и других аспектов.

При этом данный закон был призван решить коллизию, которая образовалась еще летом 2020 года со статьей 130 КпАП и статьей 286-1 УК.

Напомним, что проблемы возникли из-за манипуляций законодателя, который сначала ввел в Уголовный кодекс ответственность за нетрезвое вождение, а затем – убрал обратно в Кодекс об админправонарушениях (впрочем, как выяснилось, «не совсем» убрал – о чем пойдет речь дальше).

Итак, 1 июля вступал в силу Закон № 2617-VIII о внедрении уголовных проступков, которым вождение транспортного средства в нетрезвом состоянии или под воздействием наркотических средств криминализировалось. Вместо административного наказания по статье 130 КоАП правонарушение перемещалось в разряд уголовных проступков, в связи с чем в УК с 1 июля появлялась новая статья 286-1.  

Однако еще до вступления в силу нового закона парламентарии передумали и 17 июня 2020 года приняли еще один закон № 720-IX. Этим законом, по мнению парламентариев, они вернули состав нарушения из Уголовного кодекса обратно в Кодекс об административных правонарушениях (КоАП). Возможно, планировалось, что Президент Зеленский подпишет эти изменения еще до вступления в силу закона об уголовных проступках, т. е. до 1 июля 2020-го и таким образом никаких преобразований в этой части в текстах КоАП и Уголовного кодекса не произойдет.  

При этом законодатели решили написать в Переходных положениях к новому закону № 720-IX, что он вступает в силу одновременно с законом об уголовных проступках, то есть с 1 июля 2020. Этим они как бы постарались «исправить ошибку», чтобы между действием закона о проступках и закона, принятого «вдогонку», не было промежутка, и «нетрезвый состав» не передвигался из статьи 130 КоАП в разряд уголовных проступков (286-1 УК).

Но Владимир Зеленский подписал закон № 720-IX не до 1 июля, а 2 июля, а опубликован в «Голосе Украины» он был 3 июля 2020-го. Соответственно, изменения вступить в силу с 1 июля – задним числом – уже никак не могли.

Что сказали в Верховной Раде

Итак, со вступлением в силу 1 июля 2020 года закона об уголовных проступках в тексте статьи 130 Кодекса об административных правонарушениях исчезло упоминание о «нетрезвом составе» для водителей автомобилей, а в Уголовном кодексе появилась статья 286-1 УК «Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції». То есть ответственность за управление автомобилем в состоянии опьянения криминализировалась.

На это обратили внимание и суды.

Ситуацию решил «прикрыть» своим разъяснением Комитет Верховной Рады по вопросам правоохранительной деятельности. Там написали, что статья 286-1 УК исключена, а статья 130 КоАП вовсе не изменилась.

«Комітет вважає, що Закон № 720-IX (о том, чтобы вернуть «нетрезвый состав» из УК обратно в КоАП – прим. ред.) набрав чинності 3 липня 2020 року, а саме в день його опублікування.

У зв’язку з набранням чинності 1 липня 2020 року Законом № 2617-VIII, відповідальність за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння... була закріплена у статті 286-1 «Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції» України, а статтю 130 КУпАП було змінено.

Однак Законом України № 720-IX внесено зміни до Закону № 2617-VIII, відповідно до яких із Закону № 2617-VIII вилучені положення, які змінювали статтю 130 КУпАП та включали до КК України статтю 286-1.

…Комітет вважає, що з 3 липня 2020 року стаття 130 КУпАП підлягає застосуванню в редакції, що діяла до набрання чинності Законом № 2617-VIII, а стаття 286-1 КК України виключена», — написал глава Комитета Денис Монастырский в разъяснении.

Однако если наш читатель зайдет на сайт Верховной Рады и откроет в «Базе законодательства Украины» текст Кодекса об административных правонарушениях и текст Уголовного кодекса, то в действующей редакции нет того, о чем пишет в своем разъяснении Комитет.

Новая статья 286-1 УК по-прежнему в УК, а статья 130 КоАП касается управления суднами, а не автомобилями, как было раньше. А суды, как известно, не могут руководствоваться разъяснениями комитетов Верховной Рады, если текст кодекса говорит иное.

 

 

Подробнее о том, как на такие преобразования отреагировали в судах можно прочитать в блоге судьи Орджоникидзевского районного суда города Мариуполя Артема Щербины о т. н. «алкогольной амнистии».

Кроме того, эту ситуацию и последствия для судебной практики в своем блоге «Актуальні питання застосування положень статті 130 КупАП щодо керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані сп’яніння»  описывал судья Хмельницкого апелляционного суда Сергей Бережной.

Также соответствующие перипетии комментировал нашему изданию глава Кассационного уголовного суда Верховного Суда Станислав Кравченко.

Как урегулировали ситуацию законопроектом 2695

Итак, 16 февраля 2021 года Верховная Рада, наконец, смогла принять законопроект 2695, который по-новому излагает статью 130 КоАП и статью 286-1 Уголовного кодекса.

Так, «криминальный характер» управление транспортным средством в состоянии опьянения будет приобретать в случае причинения телесных повреждений (начиная от средней тяжести) или смерти потерпевшего. В таком случае деяние будет квалифицироваться по 286-1 УК.

За «просто» вождение в состоянии опьянения водитель будет нести ответственность, начиная от штрафа в 17 тысяч грн с лишением права на управление авто на год.

При этом примечательно, что законодатели написали в тексте закона ко второму чтению именно «доповнити (КК) статтею 286-1».

Таким образом, если буквально следовать тексту нового закона, то в УК должны появиться сразу две статьи 286-1.

Ниже приводим текст новых статей согласно редакции, утвержденной во втором чтении.

Новая редакция статьи 130 КоАП:

«"Стаття 130. Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції

Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, -

тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі однієї  тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених  частиною першою цієї статті, -

тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на строк десять діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого і на інших осіб - накладення штрафу у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на строк десять діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, -

тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років, з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника і на інших осіб - накладення штрафу у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб, з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника.

Вживання особою, яка керувала транспортним засобом, після дорожньо-транспортної пригоди за її участю алкоголю, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду, -

тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі двохтисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки і на інших осіб - накладення штрафу у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб.

Керування річковими, морськими, малими, спортивними суднами або водними мотоциклами, особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а так само передача керування судном особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а також відмова осіб, які керують річковими, морськими, малими, спортивними суднами або водними мотоциклами від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, –

тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі одніє їтисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк десять діб, з позбавленням права керування всіма видами плавучих засобів на строк від одного до трьох років.

Дії, передбачені частиною п’ятою цієї статті, вчинені особами, які не мають права керування річковими, морськими, малими, спортивними суднами або водними мотоциклами, –

тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк від десяти до п’ятнадцяти діб.

Уживання особою, яка керувала річковим, морським, малим, спортивним судном або водним мотоциклом після аварійної події за її участю алкоголю, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як судно було зупинено на вимогу поліцейського або іншої уповноваженої законом посадової особи до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду, -

тягне за собою накладення штрафу на осіб, що мають право керування річковими, морськими, малими, спортивними суднами або водними мотоциклами у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування всіма видами плавучих засобів на строк три роки і на інших осіб - накладення штрафу у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Новая редакция статьи 286-1 УК

«1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, -

карається позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

  1. Ті самі діяння, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони заподіяли потерпілому тяжке тілесне ушкодження, -

караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до восьми років.

  1. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили смерть потерпілого, -

караються позбавленням волі на строк відп’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк відп’яти до десяти років.

  1. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, - караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від семи до десяти років».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді