ВС розповів про особливості обчислення педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років

16:40, 25 февраля 2021
Позивач просила зарахувати до стажу педагогічної роботи, період її роботи на посаді викладача по класу акордеона в музичній школі.
ВС розповів про особливості обчислення педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Зарахування роботи на посаді викладача (у тому числі й у позашкільному закладі освіти) до спеціального педагогічного стажу не ставиться в залежність від того, було це основним місцем роботи особи чи за сумісництвом, за умови, якщо викладацька робота за сумісництвом займає не менше ніж 180 годин на навчальний рік, а також якщо працівникам підприємств, установ, організацій, які крім основної роботи працювали за сумісництвом на посадах науково-педагогічних або педагогічних працівників з обсягом роботи не менше ніж на 0,25 посадового окладу (ставки заробітної плати).

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 562/1897/18.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що звернулася до суду з позовом, у якому просила: зобов`язати Здолбунівську музичну школу Здолбунівської районної ради Рівненської області зарахувати до стажу педагогічної роботи період її роботи на посаді викладача по класу акордеона Здолбунівської музичної школи з 30 жовтня 1998 року до 14 липня 1999 року та з 01 вересня 1999 року до 19 травня 2000 року, що дає право на надбавку до заробітної плати за вислугу років від посадового окладу; зобов`язати Здолбунівську музичну школу перерахувати та виплатити їй щомісячну надбавку за вислугу років у відсотках до посадового окладу залежно від стажу педагогічної роботи, що становить 18 років.

Справа розглядалась неодноразово, врешті-решт Рівненський апеляційний суд постановою рішення Здолбунівського районного суду Рівненської області в частині зобов`язання Здолбунівської музичної школи зарахувати до стажу педагогічної роботи позивача в період роботи на посаді викладача по класу акордеона з 30 жовтня 1998 року до 14 липня 1999 року скасував та ухвалив нове судове рішення, яким у задоволенні цих вимог відмовив. В іншій частині рішення місцевого суду залишив без змін.

Апеляційний суд мотивував постанову тим, що робота позивача за період 1998-1999 навчальний рік становила менше ніж 180 годин на навчальний рік, цей період не підлягає зарахуванню до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років, а тому немає підстав для задоволення позовних вимог за цей період роботи.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС підкреслили, що статтею 28 Закону України «Про освіту», чинного на час виникнення спірних правовідносин, було визначено, що система освіти складається із навчальних закладів, наукових, науково-методичних і методичних установ, науково-виробничих підприємств, державних і місцевих органів управління освітою та самоврядування в галузі освіти.

Згідно зі статтею 29 Закону України «Про освіту», чинного на час виникнення спірних правовідносин, структура освіти включає, поряд з іншими видами, також позашкільну освіту.

Також ВС зазначив, що відповідно до статті 12 Закону України «Про позашкільну освіту» та пункту 6 Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2001 року № 433, до позашкільних навчальних закладів відносяться початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання: музичні, художні, хореографічні, театральні, хорові, мистецтв та інші).

У пункті 4 Порядку виплати надбавок зазначено, що працівникам підприємств, установ, організацій, які крім основної роботи займалися викладацькою роботою у навчальних закладах обсягом не менше ніж 180 годин на навчальний рік, до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховуються місяці, протягом яких проводилася викладацька робота.

Працівника підприємств, установ, організацій, які крім основної роботи працювали за сумісництвом на посадах науково-педагогічних або педагогічних працівників з обсягом роботи не меншу ніж 0,25 посадового окладу (ставки заробітної плати) до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховується період роботи на цих посадах.

ВС наголосив, що зарахування роботи на посаді викладача (у тому числі й у позашкільному закладі освіти) до спеціального педагогічного стажу не ставиться в залежність від того, було це основним місцем роботи особи чи за сумісництвом, за умови, якщо викладацька робота за сумісництвом займає не менше ніж 180 годин на навчальний рік, а також якщо працівникам підприємств, установ, організацій, які крім основної роботи працювали за сумісництвом на посадах науково-педагогічних або педагогічних працівників з обсягом роботи не менше ніж на 0,25 посадового окладу (ставки заробітної плати).

Так, частково скасовуючи рішення місцевого суду в оскаржуваній частині, апеляційний суд виходив з того, що згідно з довідкою про розмір заробітної плати від 07 березня 2017 року позивачу за період роботи в Здолбунівській музичній школі з 30 жовтня 1998 року до 28 липня 1999 року було нараховано та виплачено заробітну плату в розмірі 122,96 грн.

Оскільки одна година фактично педагогічному працівникові оплачувалася у розмірі 1,23 грн, кількість відпрацьованих годин за 1998-1999 навчальний рік становила 100 (122,96 : 1,23 = 99,97). Отже, робота позивача за період 1998-1999 навчальний рік становила менше ніж 180 годин на навчальний рік, і цей період не підлягає зарахуванню до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років.

ВС відзначив, що такий висновок апеляційного суду є обґрунтованим, а доводи касаційної скарги про неправильне застосування норм матеріального права не заслуговують на увагу, оскільки суд встановив, що робота за спірний період становила менше ніж 180 годин на навчальний рік, а тому цей період не підлягає зарахуванню до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років.

Верховний Суд залишив постанову Рівненського апеляційного суду без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, на яких осіб поширюється дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде