Що відбувається довкола виборів ректора КНУ імені Тараса Шевченка і до чого тут РНБО

20:16, 11 марта 2021
У РНБО заявили, що проти одного з кандидатів у ректори можуть відкрити кримінальне провадження за фактом державної зради.
Що відбувається довкола виборів ректора КНУ імені Тараса Шевченка і до чого тут РНБО
Джерело фото: arthuss.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 березня відбудуться вибори ректора Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка. Проте вже зараз виборча кампанія супроводжується скандалами.

Зокрема, за інформацією джерел «Судово-юридичної газети», Центральна виборча комісія (ЦВК) КНУ поки не затвердила списки виборців від студентського корпусу. Повідомляється, що ЦВК студентів провела вибори своїх делегатів без курсантів та студентів коледжів.

Одним із кандидатів на посаду ректора є колишній голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він вже звернувся на адресу організаторів проведення виборів із відкритим листом, де відзначив, що на проведення передвиборчої кампанії відведено лише три дні в «умовах дистанційного режиму роботи».

Далі він вказав на проблему участі студентського активу:

«Йдеться про фактичний зрив участі представників студентства у виборах. А також про відсікання студентів двох коледжів взагалі від участі у цьому процесі», - написав він і додав, що вже є підстави говорити про легітимність процесу виборів ректора і що результати виборів можуть стати предметом судових спорів і закликав перенести вибори ректора.

А 11 березня під час свого виступу голова Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій Данілов заявив, що РНБО доручило Службі безпеки України вивчити обставини ратифікації Харківських угод від 27 квітня 2010 року (якими продовжено перебування Чорноморського флоту Росії в Криму на 25 років) і дії 236 депутатів, які підтримали дане рішення. За його словами, СБУ може відкрити справу проти цих депутатів за статтею про державну зраду. Серед інших він виокремив Володимира Литвина.

«Серед них дуже багато цікавих персонажів, які на сьогоднішній день продовжують знаходитись в українській політиці. Більшого того, деякі з них, як, наприклад, пан Литвин, пропонує себе на посаду ректора КНУ імені Тараса Шевченка. Я перепрошую, але мені було б соромно дивитися в очі тим людям, тим студентам, щоб іти в ректори, при цьому голосувати за ті ганебні речі, які привели до окупації Криму і проблемах на території Донецької та Луганської областей», - сказав Данілов.

Нагадаємо, у грудні минулого року у КНУ імені Тараса Шевченка не змогли обрати ректора. Вибори визнано такими, що не відбулися, оскільки жоден із кандидатів не набрав 50%+1 голос від загальної кількості виборців. При цьому явка була меншою ніж у першому турі і склала близько 63%.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси