Tesla визнали винною у порушенні трудового законодавства за протидію створенню профспілки

11:07, 26 марта 2021
Тепер компанія має поновити на посаді звільненого 3 роки тому працівника, внести зміни у трудові договори, а Ілон Маск – видалити твіт.
Tesla визнали винною у порушенні трудового законодавства за протидію створенню профспілки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Коли у новинах з’являється ім’я Ілона Маска, зазвичай можна очікувати, що мова піде про якесь чергове наукове чи технологічне досягнення, новий прототип абощо. Втім, не все так добре у Датськім королівстві. Як повідомляє CNBC, Національне управління трудових відносин США постановило, що компанія Tesla та особисто Ілон Маск порушували законодавство про працю і тиснули на своїх працівників, щоб ті не об’єднувалися у профспілки.

United Auto Workers звернулася до Управління щодо встановлення правомірності двох випадків, які мали місце у 2017 та 2018 році. Так, у 2017 році Tesla звільнила працівника Річарда Ортіза, який був організатором кампанії «Справедливе майбутнє для Tesla» (“Fair Future at Tesla”). Управління постановило, що Ортіза звільнили за спроби організувати профспілку, що є протиправним. А тому його мають поновити на посаді, компенсувати недоотриманий заробіток та інші соціальні гарантії за цей час.

Іншою частини справи був твіт Ілона Маска, який той розмістив у 2018 році: «Нічого не заважає працівникам нашої фабрики Tesla проголосувати за створення профспілки. Вони могли б зробити це завтра, якщо хотіли б. Але навіщо платити профспілкові внески і відмовлятися від акцій ні за що?» Частину про «відмовлятися від акцій» Управління трактувало як погрозу позбавити працівників цих акцій у разі утворення ними профспілки та зобов’язало Маска видалити його. У цьому випадку навіть не можна сказати, що це лише твіт однієї людини, а не позиція компанії, адже твіттер Ілона Маска, згідно з документацією Tesla, є одним з офіційних каналів комунікації компанії.

Так само у ході розгляду справи проти Tesla Національне управління трудових відносин виявило, що в угоді про нерозголошення компанії було положення, яке прямо забороняло працівникам спілкуватися зі ЗМІ без прямого письмового дозволу керівництва. Це прямо суперечить трудовому законодавству, яке визначає, що працівники мають право вільно контактувати зі ЗМІ щодо умов роботи, суперечок із керівництвом та інших питання, пов’язаних з їхньою роботою, а тому це положення угоди необхідно змінити чи видалити.

Віцепрезидентка UAW Сінді Естрада привітала таке рішення Управління, але також звернула увагу на проблеми захисту прав працівників: «Поки ми радіємо справедливості сьогоднішнього рішення, воно, тим не менш, підкреслює істотні недоліки трудового законодавства Сполучених Штатів. Ми маємо компанію, яка відверто порушила закон, але мало минути цілих три роки, щоб працівники змогли домогтися справедливості».

У Tesla це рішення поки що не коментували.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Facebook виплатить користувачам понад пів мільярда доларів через порушення, пов’язані зі збором персональних даних.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей