Суд виніс рішення у справі звинувачень у плагіаті Шкарлета

16:50, 5 апреля 2021
Міністр освіти і науки подав позов проти Етичного комітету Національного агентства з питань якості освіти через обвинувачення у плагіаті.
Суд виніс рішення у справі звинувачень у плагіаті Шкарлета
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправними дії Етичного комітету Національного агентства з питань якості освіти (НАЗЯВО) щодо встановлення наявності плагіату у наукових роботах міністра освіти  і науки України Сергія Шкарлета. Про це сам міністр написав у своєму телеграм-каналі.

«За моїм позовом проти НАЗЯВО схвалено рішення про незаконність дій Комітету з питань етики. Дослідивши матеріали справи, Окружний адмінсуд столиці «визнав протиправними дії відповідача щодо встановлення наявності текстових запозичень без посилання на джерело» у низці моїх наукових робіт. Як і обіцяв, у судовому порядку я захистив своє ім’я як науковця, який ніколи не займався плагіатом», - написав Шкарлет і привітав політичних опонентів з фіаско.

Також він висловив переконання у необхідності викорінення обвинувачення у плагіаті як засобу політичного тиску.

«Рішення про наявність чи відсутність плагіату в роботах українських вчених має ухвалюватися виключно в межах чинного законодавства, уповноваженими структурами і тільки на підставі доведених фактів. Наразі вважаю цю історію вичерпаною. А МОН, своєю чергою, продовжує напрацьовувати нормативні документи з питань академічної доброчесності та розвитку української науки», – написав Шкарлет і додав, що підтримує законопроект народних депутатів про заборону обіймати посади в Кабміні особам, у чиїх роботах виявлено плагіат. Але висловив застереження, щоб він  «не породжував подвійних стандартів і ґрунтувався на засадах Закону України «Про освіту».

Нагадаємо, Шкарлет просив суд визнати протиправними дії Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (в особі Комітету з питань етики) щодо встановлення наявності тестових запозичень без посилання на джерело у 4-х наукових роботах позивача. Водночас ОАСК просять визнати протиправним і скасувати рішення Комітету, датоване 11 вересня, щодо порушення академічної доброчесності у наукових публікаціях.

Депутат від «Голосу» Інна Совсун внесла до Верховної Ради законопроект, яким пропонувала особам, які претендують на зайняття посади керівника закладу освіти, якщо вони мають науковий ступінь кандидата, доктора наук або ступінь доктора філософії (мистецтв), проходити обов’язкову перевірку на дотримання у дисертації (дисертаціях) на здобуття відповідного наукового ступеня академічної доброчесності. 

Особи, у дисертаціях на здобуття наукового ступеня яких виявлено порушення академічної доброчесності, не можуть займати посаду керівника закладу освіти.

Особи, які мають науковий ступінь кандидата, доктора наук або доктора філософії (мистецтв) і у дисертаціях на здобуття наукового ступеня або ступеня доктора філософії (мистецтв) яких у порядку, визначеному законодавством, виявлено порушення академічної доброчесності, не можуть бути призначені на посаду члена Кабінету Міністрів України.

Також такі особи не можуть претендувати на зайняття посад державної служби. Проте парламент відхилив даний законопроект.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки