Мінекономіки пропонує запровадити примусовий обмін земельних ділянок у судовому порядку

17:05, 21 апреля 2021
У Мінекономіки хочуть стимулювання створення господарств хутірського типу.
Мінекономіки пропонує запровадити примусовий обмін земельних ділянок у судовому порядку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України подало на погодження Кабінету Міністрів України законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань консолідації земель».

Проектом Закону пропонуються такі положення:

  • його дія поширюватиметься на відносини, пов'язані зі здійсненням консолідації всіх категорій земель та форм власності;
  • суб'єктами консолідації земель виступатимуть власники і користувачі земельних ділянок, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, уповноважені розпоряджатися земельними ділянками державної чи комунальної власності;
  • встановлення способів консолідації: купівля-продаж, поділ або об'єднання земельних ділянок, обмін земельними ділянками.

Цікавими у законопроекті є норми, якими:

1) запроваджується правило, відповідно до якого, у разі відсутності згоди заінтересовані особи можуть вимагати затвердження проекту землеустрою щодо консолідації земельних ділянок у судовому порядку;

2) запроваджується можливість примусового обміну земельними ділянками. Згідно зі змінами до статті 34 Земельного кодексу України з метою консолідації земель власник земельної ділянки сільськогосподарського призначення має право в судовому порядку вимагати обміну суміжної земельної ділянки на іншу рівноцінну земельну ділянку. Суд постановляє рішення про задоволення позову за умови попереднього внесення позивачем суми, призначеної для відшкодування збитків, що будуть заподіяні відповідачу обміном, на депозитний рахунок суду. У Міністерстві чомусь вирішили, що така можливість буде стимулом, який спонукатиме сторони досягати згоди в позасудовому порядку.

Там звертають увагу, що існуюче правове регулювання консолідації земель (стаття 371 Земельного кодексу України, стаття 82 Закону України «Про оренду землі») на практиці показало свою низьку ефективність.

Причиною такої ситуації є насамперед те, що витрати, необхідні для здійснення примусової консолідації, заснованої на обміні правами користування земельними ділянками (як передбачає нині законодавство), є невиправдано великими порівняно з потенційними вигодами (які обмежені в часі через строковість оренди). Крім того, на практиці проблемним виявилося виконання умови для консолідації у вигляді наявності істотної частки у земельному масиві.

Крім того, із Закону «Про фермерське господарство» виключать норми про право фермерів облаштовувати житло на землях фермерського господарства, а також про обов’язки фермерів (стаття 15 Закону), в тому числі щодо дотримання режиму охорони земель, санітарних правил та сплати податків.

Розробники законопроекту пояснюють, що бажають консолідувати землю в руках фермерських господарств сімейного типу. Для успішного здійснення консолідації земель шляхом стимулювання створення господарств хутірського типу слід прибрати перешкоди для створення відокремлених садиб.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що з українського законодавства може зникнути право постійного користування земельними ділянками.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва