Правоохоронний Комітет переглянув свій висновок до законопроекту про заочне досудове розслідування та вніс до нього поправки

12:10, 23 апреля 2021
Комітет Монастирського частково врахував зауваження Головного юридичного управління до законопроекту про спеціальне досудове розслідування.
Правоохоронний Комітет переглянув свій висновок до законопроекту про заочне досудове розслідування та вніс до нього поправки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності повторно розглянув підготовлений до другого читання законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку із здійсненням спеціального досудового розслідування» (реєстр. № 2164) та затвердив нові поправки до нього.

Раніше Комітет вже погоджував законопроект та рекомендував його ухвалити в другому читанні, проте через висновок Головного юридичного управління Верховної Ради вимушений був зібратися повторно.

Висловлені зауваження депутати частково врахували:

  • Замінили термін «операція об’єднаних сил» на «здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецької та Луганської областях».
  • Раніше в законопроекті було зазначено що у разі винесення слідчим суддею ухвали про обрання запобіжного заходу строк дії ухвали та тримання під вартою не визначався. Для запобігання подвійного тлумачення цієї норми законотворці зупинилися на тому, що суд кожні два місяці повинен підтверджувати запобіжний захід.
  • Усунули дублювання в законопроекті.
  • Виключили Верховний Суд із переліку органів, які повинні привести у відповідність свої нормативні акти. Це зроблено у звязку з тим, що Верховний Суд не видає нормативних актів.

Законопроект вже планують виносити в сесійну залу. Раніше Денис Монастирський розповідав, як буде виглядати спеціальне досудове розслідування.

Закон вводить дві підстави початку спеціального або заочного досудового розслідування:

  • Якщо особа перебуває і це доведено на тимчасово окупованій території.
  • Якщо особа перебуває в країні, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором.

Законопроект також вирішує проблему з традиційним оголошенням у міжнародний розшук. Наприклад, сьогодні Інтерпол згідно з його статутом, не розшукує військових злочинців або тих, хто вчинив державну зраду.

Раніше законопроект 2164 розкритикувало ГНЕУ. Головне управління знайшло в ньому корупційні ризики, які дозволять у будь-якому кримінальному провадженні провести спеціальне досудове розслідування чи спеціальне судове провадження без участі і навіть без відома підозрюваного, обвинуваченого (наприклад, шляхом його оголошення у державний розшук) за відсутності реальних підстав для цього.

Раніше в парламенті зареєстрували черговий законопроект про боротьбу з алкоголем за кермом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді