У Раді вкотре взялися за проблему з п’яними за кермом, яку самі ж і створили

14:35, 5 апреля 2021
Скандальну норму виключать із Кримінального кодексу.
У Раді вкотре взялися за проблему з п’яними за кермом, яку самі ж і створили
Джерело фото: kamin.rayon.in.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Раді зареєстрували черговий законопроект про боротьбу з алкоголем за кермом.

Законопроект № 5321 від 31.01.2021 року має назву «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції», його автором є Володимир Арешонков, головним Комітетом визначений Комітет з питань правоохоронної діяльності.

Проектом Закону передбачено доповнити статтю 286 КК «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами» новими частинами четвертою та п’ятою, що міститимуть кваліфікований склад злочину – порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою у стані сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

При цьому виключаються положення Кримінального кодексу України, що передбачають відповідальність за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції та порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння (стаття 2861).

Скандал із цією нормою раніше сколихнув всю Україну. 17 березня набув чинності прийнятий Верховною Радою 16 лютого Закон 1231-IX про посилення відповідальності для водіїв (законопроект 2695). Внаслідок цього у «Базі законодавства» Верховної Ради у тексті Кримінального кодексу з’явилося відразу дві статті 286-1. Детальніше про цю проблему раніше писала «Судово-юридична газета».

18 березня Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності навіть надав роз’яснення щодо появи в тексті Кримінального кодексу на сайті Верховної Ради двох статей 286-1 з однаковим номером, але різним змістом.

Також положеннями проекту Закону передбачено здійснити узгодження положень Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України шляхом виключення абзацу другого частини другої статті 2982 Кримінального процесуального кодексу України.

У цій нормі йде мова про затримання особи, яка вчинила кримінальний проступок, передбачений статтею 286-1 Кримінального кодексу України.

Раніше Рада ухвалила закон про відтермінування строків встановлення лічильників обліку газу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде