З’явився текст пенсійної реформи: роботодавці і працівники сплачуватимуть по 2% від розміру зарплати на небюджетні рахунки

14:01, 12 мая 2021
У Верховній Раді зареєстрували пенсійну реформу: встановлюється обов’язкова участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними пенсійного віку та залучення роботодавців до сплати пенсійних внесків.
З’явився текст пенсійної реформи: роботодавці і працівники сплачуватимуть по 2% від розміру зарплати на небюджетні рахунки
Джерело фото: fbcdn.net
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

12 травня на сайті Верховної Ради опублікували текст пенсійної реформи. Це доопрацьований законопроект Галини Третьякової і Вадима Струневича «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення» 2683-3 від 07.05.2021.

Отже, законопроектом передбачається встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними пенсійного віку та залучення роботодавців до сплати пенсійних внесків на паритетних засадах. Роботодавці сплачуватимуть 2% від розміру заробітної плати працівників, а учасники системи (працюючі особи) – 2% від заробітної плати (доходу).

Законопроектом пропонується встановити, що кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи (осіб, з заробітної плати яких здійснюються відрахування) у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних пенсійних рахунках чи депозитних пенсійних рахунках, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців.

Законопроектом передбачається акумулювання внесків у пенсійних фондах чи на депозитних пенсійних рахунках в банках, допущених до діяльності у другому рівні пенсійної системи шляхом їх авторизації (включення їх до Реєстру авторизованих суб’єктів системи накопичувального пенсійного забезпечення). 

Також здійснюватиметься авторизація компаній з управління активами, зберігачів, адміністраторів пенсійних фондів та страхових організацій, які матимуть право на укладення договорів страхування довічної пенсії.

Персоніфікований облік учасників вестиметься у Єдиному соціальному реєстрі. Для забезпечення достовірності та актуальності даних персоніфікованого обліку здійснюватиметься щоденний обмін даними  між Єдиним соціальним реєстром та системами персоніфікованого обліку авторизованих пенсійних фондів, авторизованих банків, авторизованих страхових організацій в порядку інформаційної взаємодії.

Вибір авторизованого пенсійного фонду, авторизованого банку, укладення договорів, отримання виписок по рахунку, комунікація з учасниками забезпечуватиметься за принципом «єдиного вікна» на базі Єдиного соціального реєстру з використанням телекомунікаційних мереж або під час особистого звернення учасника системи через будь-яку зручну точку доступу (адміністратора Єдиного соціального реєстру, ЦНАП, авторизованого адміністратора авторизованого пенсійного фонду, авторизованого банку).

Учасник системи повинен буде обрати авторизований пенсійний фонд чи авторизований банк. Внески учасників системи, які не визначились зі своїм вибором, направлятимуться до авторизованого пенсійного фонду (уповноваженого), який буде створено Кабінетом Міністрів України.

Учасник системи матиме право за власним бажанням змінити авторизований пенсійний фонд чи авторизований банк.

Законопроектом передбачено, що учасники системи будуть мати право на отримання за рахунок коштів системи накопичувального пенсійного забезпечення довічних пенсій, і у ряді передбачених випадків одноразових виплат, виплат на визначений термін.

Також законопроектом передбачено внесення змін до низки законодавчих актів України з метою передбачення відповідальності за порушення законодавства у системі загальнообов’язкового накопичувального забезпечення, узгодження норм законопроекту з нормами чинного законодавства. 

У свою чергу, Офіс простих рішень і результатів повідомив наступне:

«Представили народним депутатам законопроєкт про накопичувальну пенсійну систему, який ми розробляли спільно з головою профільного комітету Галиною Третьяковою та Мінсоцполітики.

Все працюватиме наступним чином.

Роботодавці і працівники сплачуватимуть по 2% від розміру зарплати працівника (учасника системи). Ці кошти потраплятимуть на спеціальні (небюджетні) рахунки у Казначейство. Важливо. Задля уникнення додаткового податкового навантаження на громадян та бізнес, одночасно з цим будуть зменшені ЄСВ (з 22% до 20%) та ПДФО (з 18% до 16%).

Далі учасник системи обиратиме авторизований банк чи пенсійний фонд, в який надходитимуть кошти на зберігання. Це будуть надійні, авторизовані державою структури, за якими пильно наглядатимуть НБУ та НКЦПФР. Весь рух коштів учасник системи зможе контролювати через спеціальний електронний кабінет.

До виходу учасника системи на пенсію, кошти інвестуватимуться та працюватимуть на економіку України.

З настанням пенсійного віку, ці накопичені кошти забезпечать людині довічну пенсію. Крім того, з цих коштів можна буде отримати значну одноразову виплату у визначених випадках. Також, накопичення можна буде успадковувати.

За нашими прогнозами, якщо до кінця цього року буде ухвалений відповідний законопроєкт, а також зніми в Податковий та інші кодекси, то вже наступного року можна буде розробити ІТ-рішення і з 2023 року запустити накопичувальну систему».

  

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді