Земельну реформу перевіряють на відповідність Конституції: депутати вирішили з’ясувати, чому на засіданні немає Тупицького

12:47, 3 июня 2021
Протягом засідання КСУ депутати попросили з’ясувати, хто такий Роман Лещенко, чому немає суддів Тупицького і Касмініна, а також заявили відвід Сергію Головатому.
Земельну реформу перевіряють на відповідність Конституції: депутати вирішили з’ясувати, чому на засіданні немає Тупицького
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 3 червня Конституційний Суд України розглядає питання  конституційності закону про земельну реформу.

З відповідним поданням звернулися 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», окремих положень Земельного кодексу України зі змінами, внесеними вказаним законом, та 53 народних депутатів  щодо відповідності Конституції Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

Головуючим на засіданні виступає суддя КСУ Сергій Головатий.

Народний депутат від «ОПЗЖ» Василь Німченко у своєму виступі зазначив, що представляє інтереси 53 народних депутатів. За його словами, застосування оспорюваного закону може привести до послаблення національної безпеки, і є загрозою територіальної цілісності України. При цьому, за переконанням депутата, законодавець не врахував та отримав згоду на схвалення даного закону від народу, яке мало бути вирішене на референдумі.

Також Василь Німченко висловився за відвід судді Сергія Головатого. За його словами, у 2014 році Головатий висловив в інтерв’ю думку, що засвідчує наявність у нього конфлікту інтересів.

Далі він навів цитату Сергія Головатого мовою оригіналу з інтерв’ю: «Когда мы писали Конституцию 1996 года, мы сознательно сделали все, чтобы в Украине проведение референдума стало невозможным… Написали эту норму так, чтобы референдум не был возможен в принципе, а, во-вторых, даже если бы он где-то и состоялся, то он не имел бы юридических последствий».

Представник Верховної Ради у КСУ Ольга Совгиря висловилася проти цього, вказавши, що думку було висловлено ще до вступу Головатого на посаду судді. Її підтримав представник Президент України у КСУ Федір Веніславський, який вказав, що подібні ініціативи є порушенням академічної свободи і свободи слова.

Порадившись, судді відхилили клопотання депутатів і Сергій Головатий лишився вести засідання.  

Народний депутат від «Батьківщини» Сергій Власенко висловив клопотання, аби до справи долучили експертний аналіз «Ринок землі: існуючі загрози для України та запобіжники», створений науковцями. Судді задовольнили його прохання.

Далі Власенко попросив з’ясувати статус Романа Лещенка, який брав участь у засіданні. Він вказав, що 17 грудня 2020 року Романа Лещенка Верховна Рада призначила міністром аграрної політики та продовольства, при цьому він до цього займав, згідно указу Президента, посаду уповноваженого президента із земельних питань. Указ про його призначення радником так і не було скасовано, саме тому у депутатів виникло запитання стосовно його статусу у судовому засіданні: радника президента чи міністра.

Роман Лещенко пояснив суду, що є позаштатним радником Президента Зеленського із земельних питань.

Порадившись, судді вирішили, що Лещенко братиме участь у засіданні у статусі міністра.

Далі депутат Василь Німченко висловив клопотання, аби судді визначилися із статусом суддів КСУ Олександра Тупицького і Олександра Касімініна, які не були присутні на засіданні. Депутат вказав, що якщо їх не пускають до суду, то взагалі виникає питання легітимності цього засідання. У цьому його підтримав Сергій Власенко. Суд пішов до нарадчої кімнати, а потім було оголошено перерву.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Зеленський розповів про досягнення у земельній реформі та підписав так звану земельну Конституцію.

Підписуйтесь на наш  Telegram-канал  і на  Twitter , щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області