Реформа нотаріату: нотаріуси зможуть забезпечувати докази, реєструвати шлюби, засвідчувати вірність паперової копії е-документа

13:08, 10 июня 2021
Реформа нотаріату на старті: нотаріуси зможуть проводити огляд речей, інших об'єктів, у тому числі веб-сайтів, і засвідчувати дані, на підставі яких встановлюється наявність або відсутність обставин, що мають юридичне значення.
Реформа нотаріату: нотаріуси зможуть забезпечувати докази, реєструвати шлюби, засвідчувати вірність паперової копії е-документа
Джерело фото: Ольга Оніщук/Facebook
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

10 червня у Верховній Раді зареєстровано законопроект про реформу нотаріату під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання нотаріальної діяльності» 5644. Це комплексний законопроект, який розроблявся спільно Мінюстом, депутатами, Нотаріальною палатою тощо.

Тексту проекту на сайті парламенту поки немає, однак Міністерство юстиції в особі заступниці міністра Ольги Оніщук та співавтор законопроекту, народний депутат Ігор Фріс пояснили, чого чекати від реформи.

«Ми завершили підготовку такого очікуваного проекту комплексних законодавчих змін, які мають на меті наблизити нотаріат України до кращих міжнародних стандартів нотаріату латинського типу, оптимізувати роботу нотаріусів, досягти максимальної ефективності і доступності нотаріальних дій для громадян.

Сьогодні фіналізований текст законопроекту вже зареєстрований у парламенті!

Ми вже розповідали про трьох «китів», на яких тримається нинішня реформа нотаріату, — кроки, які передбачають масштабну цифровізацію нотаріальної діяльності, перехід до єдиного нотаріату, розширення сфери компетенції нотаріусів.

Сьогодні система нотаріату має розгалужену мережу регіонального представництва і потужний кадровий потенціал — кваліфікованих, досвідчених юристів, тому громадяни із різних, навіть найвіддаленіших, куточків країни матимуть змогу отримати професійну допомогу правників та якісні реєстраційні послуги.

А тепер коротко про деякі деталі. Нотаріуси отримають право:

  • реєструвати шлюби та розлучення;
  • встановлювати факт родинних відносин між фізичними особами;
  • встановлювати факт належності правовстановлюючих документів особі;
  • засвідчувати вірність паперової копії електронного документа;
  • забезпечувати докази, тобто засвідчувати за письмовою заявою особи дані (інформацію), на підставі яких встановлюється наявність або відсутність обставин, що мають юридичне значення.

У рамках реалізації нової функції щодо забезпечення доказів нотаріуси зможуть надавати громадянам та представникам бізнес-спільноти абсолютно нові послуги, зокрема здійснювати:

  • документування (фіксацію) інформації, яка відома особі;
  • огляд речей, інших об'єктів, у тому числі вебсайтів, інших місць збереження даних у мережі Інтернет;
  • відео- та аудіозапис.

Більше подробиць про нові повноваження нотаріусів та решту новацій, які планується реалізувати в рамках масштабної реформи нотаріату, розкажемо незабаром», - зазначила Ольга Оніщук.

У свою чергу, Ігор Фріс зауважив таке:

«Україно, очікуй реформу нотаріату!

Нарешті це відбулося – сьогодні із колегами зареєстрували законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» щодо удосконалення регулювання нотаріальної діяльності».

Як нотаріус я відчуваю надзвичайну відповідальність, адже точно знаю, як довго та ретельно готувалися ці зміни Нотаріальною палатою України у співпраці з Мін’юстом.

Законопроект, який абсолютно аполітичний та вигідний для всіх: громадян, бізнесу, держави.

Такі зміни підтримує також і вся нотаріальна спільнота.

Що передбачає нотаріальна реформа:

  1. Саморегулювання нотаріату – передача частини повноважень від Мін’юсту до професійної організації нотаріусів, а значить підтримання високих стандартів у професії та запровадження належного контролю (наприклад, громадяни та бізнес зможуть отримувати оперативну реакцію на свої скарги щодо дій окремих нотаріусів).
  2. Е-нотаріат. Продовження державної політики у сфері дерегуляції та цифровізації. Передбачається Електронний реєстр нотаріальних дій, електронний архів, Робоче місце нотаріуса, е-документообіг та інші прогресивні зміни.
  3. Запровадження єдиного нотаріату. Нарешті згідно зі стандартами ЄС (латинського нотаріату), в Україні не буде штучного поділу на приватних та державних нотаріусів. Позбавляємось неефективної гібридної радянської моделі! Для держави це означатиме скорочення витрат держбюджету.

Переваги законопроекту:

- спрощення доступу до нотаріальних дій;

- посилення захисту прав громадян та бізнесу;

- захист від рейдерства;

- зручність для громадян - нові повноваження нотаріусів: забезпечення доказів; встановлення фактів; можливість здійснення медіації; можливість реєстрації укладення та розірвання шлюбів;

- розвантаження судів;

- забезпечення доступу до нотаріальних дій мешканців економічно-депресивних територій».

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді